•Öncelikle, İsrail devletinin varolma hakkına inanıyorum, bu konuda İslam coğrafyasında yaygın olan reddiyeciliğin bu coğrafyanın siyasetlerini zehirlediğini düşünüyorum. Bir zamanlar, İsrail konusu sağ-sol tartışması konusuydu; solcular haklı olarak İsrail´i ABD emperyalizminin Ortadoğu´daki uç beyi olduğunu düşünür, sağcılar ise, bir yandan Yahudi düşmanlığını benimser, diğer yandan Soğuk Savaş döneminde Türkiye´nin komünist blok karşısında Batı ittifakı içinde olmasını destekledikleri için bu konuda ses çıkarmaz idiler. Dahası, sol gruplar ile FKÖ´nün ilişkileri dolayısı ile, Filistin meselesine dahi ilgi göstermezler idi. Sonra, Filistin meselesinin temsili İslamcı Hamas örgütüne geçince, hızlı Filistinci oldular. NURAY MERT – www.politikyol.com
Bu Haftanın “Takılanlar”ı
Netameli bir konu açacağım. Bu konuda sağcısından solcusuna pek kimseyle anlaşamam, hem sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu çapında anlaşamam. Konu; İsrail ve İsrail ile ilişkiler.
Malum, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini düzeltmesi, dahası enerji anlaşması yapması gündemde. Ben ne Türkiye’deki ne de İsrail’deki mevcut iktidarı destekleyen biri değilim, ama bu gelişmeden memnun olan biriyim. Dahası, ne ‘Türkiye güçlensin de ne olursa olsun’ fikrinde ne de İsrail’in Ortadoğu’da izlediği siyasetlere olumlu bakan biriyim. Ancak, İsrail konusunun bu çerçevelerin dışında farklı bir boyutu olduğunu düşünürüm.
Öncelikle, İsrail devletinin varolma hakkına inanıyorum, bu konuda İslam coğrafyasında yaygın olan reddiyeciliğin bu coğrafyanın siyasetlerini zehirlediğini düşünüyorum. Bir zamanlar, İsrail konusu sağ-sol tartışması konusuydu; solcular haklı olarak İsrail’i ABD emperyalizminin Ortadoğu’daki uç beyi olduğunu düşünür, sağcılar ise, bir yandan Yahudi düşmanlığını benimser, diğer yandan Soğuk Savaş döneminde Türkiye’nin komünist blok karşısında Batı ittifakı içinde olmasını destekledikleri için bu konuda ses çıkarmaz idiler. Dahası, sol gruplar ile FKÖ’nün ilişkileri dolayısı ile, Filistin meselesine dahi ilgi göstermezler idi. Sonra, Filistin meselesinin temsili İslamcı Hamas örgütüne geçince, hızlı Filistinci oldular.
(…) Gelelim, antisemit bir zihniyetin yaygın olduğu bir çevreden gelen ve zamanında İsrail üzerinden gerilim siyaseti izleyen bir iktidarın bugünkü siyasetine. Muhalif çevreler bu konu üzerine biraz düşünseler iyi olur. Bakın, Cumhurbaşkanı duruma göre, partisini, seçmenini küstürmekten korkuyor mu? Muhalifler, milliyetçileri küstürmemek için milliyetçiliğe rehin düşmüş, ‘terörü destekliyorlar’ ithamından korktukları için Kürt diyemezken, Erdoğan yeri geldiğinde parti ve kitlesini ikna edebileceğinden ne kadar emin. Nitekim, zamanında da Erbakan Hoca’yı küstürmekten çekinmediği için AK Partisi yoluna çıkıldı, ‘başarılı’ olundu. CHP’liler hâlâ ip cambazlığı peşinde. Siyaset, talep ve itirazları temsil kabiliyeti olduğu kadar, dönüştürme kabiliyeti de gerektirir. Mesele bu.
Bitirmeden, küçük bir not düşeyim; yazının başında İsrail konusundaki düşüncelerimin sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu ölçeğinde yadırganmasından bahsettim. Tabii, Ortadoğu çapında izlenen biri olduğumu iddia etmiyorum, sadece bazı tecrübelerimden edindiğim izlenimden söz ediyorum. Zamanında, Doğu Konferansı diye bir platform ile, bölgesel çapta demokratik siyaset adına Ortadoğu ülkelerini ziyaret ediyor, pek çok çevre ile görüşüyorduk.
Mısır’da, (duvarında Marx’ın portresi dahi olan) küçük bir sol partiyi ziyaretimizde, konu İsrail’e geldi, ben ‘İsrail’deki muhalifler ile de görüşmeyi düşünüyoruz’ deyince Mısırlı dostlarımız kıyameti koparttı. Nitekim, sonunda bizim grup da bu konuyu rafa kaldırdı, benim adım ‘İsrail yanlısına’ çıktı, o da ayrı mesele. Bu konuda başka tecrübelerim de oldu, sadece onlardan söz ediyorum. Şimdiye kadar, İsrail konusunda ve özellikle antisemitizme karşı ne zaman bir şey yazsam, Yahudi cemaati dışında solcusu, liberali kimseden ses çıkmaz. Mevcut koşullar altında bir de iktidar yanlısı olmakla itham edilmek tehlikesi var, ama ne olursa olsun konuyu tartışmaya açmakta fayda görüyorum.
Nuray Mert
https://www.politikyol.com/turkiye-israil-iliskileri/
Takılan tweetler
Bugün Yahudilerin en kutsal günü Yom Kippur. ABD'de Yom Kippur günü ilk kez görülmedik bir ihtişamla, Osmanlı Yahudileri tarafından, 1893 Chicago Fuarında inşa ettikleri camide kutlanmıştı.
Osmanlı'nın dört bir yanından olup, fuarda görev alan Yahudiler de ilk kez böyle kutsal bir günde bir araya geldiler. Fuarda bulunan Amerikalı Yahudileri de oldukça duygulandıran bu kutlama, New York Tribune gazetesi editörü Isidor Lewi (1850-1939) tarafından şöyle anlatılıyor:
"Bu ülkede bu kadar eşsiz bir kutlama daha önce hiç yaşanmamıştı ve orada bulunma şansına sahip olan az sayıdaki Amerikalı için bu, ender güzellikte ve kutsal bir tabloydu.
Türk camisi aynı zamanda bir Yahudi ibadethanesi olarak da kullanılabilecek şekilde düzenlenmişti - gerekli tüm gereçler oradaydı. Müslüman kendi ibadethanesinde başka dinlerin ibadetinin yapılmasına izin verecek kadar liberaldir - bu da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bunun Batılılara da örnek olacağını düşünürler.
Doğulu Yahudiler, 19 Eylül 1893 Salı akşamı, işte bu muhteşem donanımlı ve loş ışıklı camide toplandılar ve Kol Nidre duasını okudular.
Caminin bir köşesine oymalı ahşap bir perde yerleştirildi ve bunun arkasında beyaz kıyafetli, yüzleri kısmen beyaz peçelerin arkasına gizlenmiş kadınlar ibadet ediyorlardı.
Kimisi sade fes, kimisi daha gösterişli sarıklar takmış, rengarenk ipekli elbiseleriyle gösterişli adamlar, içeri girmeden önce kapının önünde ayakkabılarını çıkarıp, halının üzerine bağdaş kurup oturdular..."
#YomKippur 🕍 🕎
Zeybek kıyafetleriyle olan kişi, İstanbullu tüccar Robert Levi. Kendisi 1893 Chicago Fuarında Osmanlı'nın temsilcisi. ABD gzetelerinde "gururlu bir Türk" olarak bahsediliyor.
1892'de Fuar açılışında, Osmanlı bölümünün ihtişamlı açılış programını, hem Sultanı, hem de ABD Başkanını koruması için edilen duaları o yönetiyor.
Kendisi hem çok iyi bir tüccar, hem iyi bir hatip, hem de fuarda mankenlik yapıyor. 🙂
https://twitter.com/IsilAcehan/status/1705871787068662070
Tel Aviv’deyseniz, mutlaka ziyaret edin. Dünyanın en prestijli sanat müzelerinden biri. Sanat sıkıcıdır demeyin, çok hoşunuza gidecek… izleyin.
#biracemiyolcu #israeltraveller #telavivmuseumofart.
https://www.youtube.com/watch?v=OS4S74JL4Ho
https://twitter.com/acemi_bir/status/1705673275022459363
Nefis bir düzenleme ile icra edilen bu Ladino şarkısının ilginç hikayesinde yaprak dolması pişirmeyi bilmeyen bir kızın sıkıntıları anlatilmakta.
https://www.youtube.com/watch?v=OuDvAvu0wIM
https://twitter.com/NihaventTango/status/1703479714117976527
Netflix’te ikinci sezonu da ilgiyle takip edilen ‘Kulüp’ dizisiyle, geniş kitlelere ulaşan Ladino dilinin hikâyesine bakıyoruz.
Yahudi toplumu, dilin dizideki kullanımını mükemmele yakın olarak tarif ediyor.
Judeo Espanyol, Yahudi İspanyolcası olarak da bilinen Ladino nasıl yayıldı, nasıl kullanıldı ve şimdi ne durumda?
https://www.instagram.com/p/CxYHY-GMa4K/?img_index=1
https://twitter.com/kapsulbulten/status/1704148739076624809
Sefarad Yahudisi Türk bir aile oyun masasında. Büyükada İstanbul - 1984
📷Laurence Salzmann
https://twitter.com/beingturkishtr/status/1703729131618173435
Erdoğan-Netanyahu Fotosu:
Uluslararası İlişkilerin Özeti
https://www.youtube.com/watch?v=69l2EtlOjxw
https://twitter.com/remzzicetin/status/1704508377374560694
Doksan üçüncü Ulusal Gün vesilesiyle Suudi Arabistan Krallığı Kralına, Hükümetine ve halkına 🇸🇦 en içten tebriklerimizi gönderiyoruz.
Barış, işbirliği ve iyi komşuluk ortamı dileklerimizle Allah sizlere iyilik, bereket, güvenlik ve refah getirsin.
https://twitter.com/IsraelMFA/status/1705613801087795350
27 Şubat 1914'te kaybettiğimiz ilk hava şehitlerimiz Yüzbaşı Fethi Bey ve Üsteğmen Sadık Bey'i, aziz hatıraları için Taberiye Gölü yakınlarında dikilen anıtta saygı ve minnetle andık. 🇹🇷
https://twitter.com/TelAvivBE/status/1704495369978032211
Buyurun, uluslararası ilişkiler 1. sınıf konusu:
“Devletlerin ebedi düşmanlık ve dostlukları yoktur; çıkarları vardır.”
Türkiye ve İsrail, bölgenin iki önemli ve birbirini tamamlayan ülkeleridir.
Uçlara savrulma değil; “çok taraflı dış politika” Türkiye’ye çok yakışıyor.👏🇹🇷🇮🇱
https://twitter.com/remzzicetin/status/1704400898846306625
Goruntuler dun aksam Tel Aviv'den. Yahudiler'in en kutsal gününe girerken bir grup Yahudi sehir meydaninda kadin erkek ayri dua etmek istediler. Fakat baska bir grup Yahudi onlara izin vermediler ve protesto ettiler.Sebep kadin erkek ayri dua etmek istemeleri. Cok yazik, cok aci.
Isteyen kadin erkek ayri, isteyen karisik dua edebilmeli. Bir tarafin digerine yaptığı bu hareket tam bir rezillik. Israel sevelim sevmeyelim Yahudi ulkesi. Bir Yahudi'nin kendi ulkesine istedigi sekilde dua edememesi kabul edilemez.
Maalesef Israel ekstremlerin savasiyla icerden bolunuyor. Olan baris icinde yasamak isteyen vatandasa oluyor.
https://twitter.com/gbehiri/status/1706368945576386874
İsrail’de protescular Netanyahu’yu kardeşi üzerinden hedef alıyor. “Yoni kendisini ülkesi için feda etti, Netanyahu ise kendisi için ülkesini feda etti.” Yonatan Netanyahu elit komando birliği Sayeret Matkal komutanlarından olup 1976’da Entebbe Operasyonunda öldürülmüştü.
https://twitter.com/FeritBelder/status/1703862139574755629
19 Şubat 1961'de Galatasaray'ın Yafa'da İsrail Milli Basketbol takımı oynadığı maçtan kısa bir kesit. İsrail son saniyelerde bulduğu sayı ile maçı 45-44 kazanmış.
https://twitter.com/FeritBelder/status/1703072810141143121
Ağa Takılanlar Öneriyor
https://www.aa.com.tr/tr/yasam/son-afganistan-yahudisinin-sinagogu-komsularina-emanet/2998697
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/turkiye-israil-enerji-is-birligi-tum-akdenize-enerji-42334784
https://www.gzt.com/mecra/sihirli-hali-operasyonu-3770492
https://ankarali-2001.blogspot.com/2023/09/zirveye-300-metre-kala.html
Everest'in zirvesine 300 metre uzaklıkta bulunan 24 yaşındaki İsrailli dağcı Nadav Ben-Yehuda, yaralı bir Türk dağcıyı kurtarmak için gezegenin en yüksek zirvesini fethetme hayalinden vazgeçti.
Ben-Yehuda olayı şu şekilde anlattı: "İki taze cesedin yanından geçtim. Cesetler tazeydi, çünkü bunlar benim tırmandığım halatların üzerindeki, ölmek üzere olduklarını ve hareket edecek güçleri kalmadığını fark ettiğim insanların cesetleriydi. insanlar sürünerek uzaklaşmadılar, kemerlerini bağlayıp komaya girip öldüler, ilerlemeye devam edenler üzerlerinden bastı.
Onu görünce tanıdım. Aydın Irmak'tı (Türkiye), onunla kampta tanıştık. Bilinci kapalıydı, eldiveni yoktu, oksijeni yoktu, kramponu yoktu, kaskı çıkarılmıştı. Sonunu bekliyordu. Diğer dağcılar parmaklarını bile kıpırdatmadan yanından geçtiler ama ben yanından geçersem onun kesinlikle öleceğini biliyordum. En azından onu kurtarmaya çalışmam gerektiğini biliyordum.
Aidin ve ben inişe başladık, 9 saat sürdü. Ağır olduğu için onu taşımak çok zordu. Zaman zaman bilinci yerine geliyordu ama sonra tekrar kapanıyordu. Kendine geldiğinde acıyla çığlık attı ve bu da inişimizi daha da zorlaştırdı. Çok yavaş ama indik ama bir noktada oksijen maskem kırıldı, kısa bir süre sonra yine son ayağını çeken Malezyalı bir dağcıyla karşılaştık. Daha ileri gitmenin tamamen imkansız olduğu ortaya çıktı. Yukarı çıkarken karşılaştığım dağcılara bağırdım ve iki yaralı için biraz oksijen istedim, bazıları da karşılık verdi..."
Kampa ulaştılar, helikopterle Katmandu'ya tahliye edildiler ve hastaneye kaldırıldılar. Herkes dondu, Nadav Ben-Yehuda ise kurtarma operasyonu sırasında eldivenlerini çıkarmak zorunda kaldığı için parmaklarında şiddetli donma yaşadı.
“Kariyerim için harika olacak Everest'e tırmanan en genç İsrailli olmak ya da bir dağcıyı dağdan indirmeye çalışmak gibi bir seçimle karşı karşıyaydım, ikinci seçeneği seçtim ve bunu yapmayı başardım ... Hazırlıkta bana yardımcı olan ve bana dağdan aşağı inip yardıma ihtiyacı olanı aşağı çekmem için yeterli gücü veren herkese teşekkür ederim. "
https://twitter.com/afshineemrani/status/1704151516423266603
https://www.turkisrael.org.il/single-post/gen%C3%A7leri-mi-z-ba%C5%9Fariyor-1
https://www.youtube.com/watch?v=V5fhtJVBMEk
"Bizim etki alanımız küçük. Bu yüzden büyük kitlelere mesajımızı iletemiyoruz. Fakat konserlerimizde oluşturduğumuz ortamlarda barışın sağlanabileceğini kanıtladık. İsrailli bir grubuz ve konserlerimize Arap ülkelerinden gelen çok sayıda hayranımız var. Özellikle İstanbul konserlerimizde Tunus, İran, Mısır, Lübnan ve Suriye gibi ülkelerden gelenler oldu. Hepsi İsrailli bir grubu dinlemek için geldi. Bu aslında bizim birbirimize ne kadar yakın olduğumuz ve nasıl bir araya gelebileceğimizi gösteren küçük bir örnek. Bizim etkimiz çok küçük. İnsanlar genelde siyasi liderlerin sözünü dinliyor. İsrail ile Ürdün barış anlaşması yaptıktan sonra Ürdün'de doğan bazı çocuklara dönemin İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin'in ismi koyuldu. Bu örnekte gördüğümüz üzere sorun toplumlarda değil, liderlerde. Liderler isterse barışı çok kısa sürede sağlayabilir. Bunun için Yitzhak Rabin ve Ürdün Kralı Hüseyin gibi liderlere ihtiyacımız var. İkisi de çok cesur insanlardı, huzur içinde yatsınlar."
https://serbestiyet.com/featured/mahmud-abbas-tan-avrupa-birligine-hayvan-142961/
https://www.bianet.org/yazi/kulup-un-ikinci-sezonu-6-7-eylul-den-sonra-zengin-olanlar-284302
https://www.gazeteduvar.com.tr/kulup-ya-da-1960-perasina-son-buyuk-sofra-haber-1638640
https://www.youtube.com/watch?v=UDPEnzSO-dE
Dünyanın kalbi Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'nda attı. Tarihi kararların alındığı zirvenin detayları Hakan Çelik ile Hafta Sonu’nda değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temasları gündemi nasıl şekillendirecek? New York'taki diplomasi trafiğinden hangi sonuçlar bekleniyor? Hakan Çelik sordu; Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav ve Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas yanıtladı.
0:00 Giriş
1:38 Erdoğan'ın BM mesajlarının şifreleri
8:27 İsrail doğalgazı Türkiye'ye gelecek mi?
14:13 Türkiye karşıtı senatöre rüşvet davası
20:38 İsrail'le Akdeniz enerji anlaşması mı?
34:10 ABD'den kaç milyar dolar gelecek?
40:56 Sıfır atıkta ilk imza Emine Erdoğan'dan
44:48 Dağlık Karabağ'daki son gelişmeler
53:10 Ukrayna-Rusya savaşında son durum
https://www.youtube.com/watch?v=duAXeGUUeSk
https://typelish.com/b/israil-sinemasindan-oneriler-107992
https://www.kibrisgazetesi.com/turkiye-kktc-israil-secenegi-makale,20036.html
https://mixmag.com.tr/feature/bir-aile-yolculugu-menachem-26