İsrail Başhahamı: ´´Seküler Yahudiler düşük akıllı´´

İsrail Sefarad Başhahamı Yitshak Yosef, ülkedeki sekülerlerin dini kurallara uygun kaşer gıda yemedikleri için daha düşük akıllı olduklarını ve Ultra-ortodoks Yahudileri (Haredi) kıskandıklarını belirtti.

Dünya
3 Ekim 2023 Salı

Başhaham Yosef, İsrail'in Kanal 13 televizyonunda yayınlanan açıklamasında, ‘‘İsrail'deki seküler kesim dünyanın peşinde koştuğu için hayattan keyif alamıyor. Seküler kesim, Haredi toplumunu aileleri, çocukları ve bayramlarıyla görüyor ve kıskanıyor. Haredi kesime nefretleri bu kıskançlıktan geliyor" ifadelerini kullandı.

Ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, Başhaham Yosef'in ifadeleri üzerine Twitter’dan (X) yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Haham Yosef, başhaham değil, orduda hizmet eden, hayatını bu ülke için riske atan, feda eden, çalışarak bu ülkeyi ayakta tutanlara hakaret eden, ağzı bozuk bir kesimin hahamı olduğunu gösterdi. Bir konuda haklıydı, sekülerler Yosef’in maaşını ödediklerini hatırladıkça kendilerini biraz aptal hissediyor" ifadelerini kullandı.

Muhalefet liderlerinden Avigdor Lieberman da, "İfadelerindeki tek aptalca unsur seküler kesimin senin gibi cahil birisinin maaşını ödemesi" dedi.

Sekülerler ile aralarında birçok konuda görüş ayrılığı olan ve toplumun geri kalanına entegre olmayı reddeden Haredi Yahudilerin çoğu, orduda dinlerini yaşayacak uygun ortam bulunmadığı gibi gerekçelerle askerlik yapmayı da reddediyor.

İsrail Maliye Bakanlığı ve Merkez İstatistik Enstitüsünün raporları, 2022'de seküler İsraillilerin Haredilere göre 6 kat fazla vergi ödediğini ortaya koymuştu.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün