Azerbaycan hahamından Ermeni Yahudilere: ´´Çok geç olmadan gidin´´

Azerbaycan Yahudi cemaatinin önde gelen isimlerinden Haham Zamir İsayev perşembe günü Azerbaycan ile Ermenistan arasında tırmanan savaşın ortasında uyarı yayınladı.

Dünya 1 yorum
6 Ekim 2023 Cuma

Bakü Yahudi okulu ve Azerbaycan'daki Gürcü-Sefarad Yahudi cemaatinin müdürü olarak İsayev, Ermeni Yahudileri güvende kalmaları için ülkelerini terk etmeye çağırdı.

İsayev, "Ermenistan'daki Yahudilere çağrımdır. Buradan gidin, yardıma ihtiyacınız olursa icabına bakarım. Çok geç olmadan gidin. Birkaç hafta önce Ermenistan'da kalmanın Yahudiler için tehlikeli olduğu konusunda uyardım. İsrail Diaspora İşleri Bakanlığı, geçen ay Yahudilere yönelik şiddet olasılığını iki kez artırdı. Bunun nedeni, İsrail'in Azerbaycan'la olan yakın ilişkileri ve hahamlar olarak Holokost konusunun propaganda amaçlı kullanılmasına karşı çıkmamızdır. Ne yazık ki, Sukot bayramı ortasında Erivan'daki sinagoga bir saldırı oldu. Nefret söylemi şiddeti ve hoşgörüsüzlüğü kışkırtıyor. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir sinagoga saygısızlık etmek ciddi bir suçtur. İsrail halkının kutsal yerlerine zarar verilmesi tehdidini kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu haftanın başlarında, Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki Dünya Yahudi Merkezi, İsrail'in Azerbaycan'la artan ilişkileriyle tahrip edilmişti.

AB, perşembe günü Ermenistan ve Azerbaycan liderlerini, 100 binden fazla etnik Ermeni'nin Dağlık Karabağ'dan kaçmasına neden olan Azerbaycan askeri operasyonunun krize sürüklediği barış sürecini yeniden canlandırmaya çalışmak için görüşmelere davet etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün