İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı, kendisi dahil pek çok kişinin geçmişte Hamas´ın engellendiği konusundaki görüşlerinde hatalı olduklarını, devletin vatandaşlarını korumayı başaramadığını ve İsrail´in tüm rehinelerin kimliklerini henüz belirleyemediğini söyledi.
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, geçtiğimiz cumartesi gazetecilere İsrail ordusunun merkez ofisinde yaptığı açıklamada, Hamas’ın elinde bulunan İsrailli veya diğer ülkelerden rehinelerle ilgili herhangi bir pazarlık görüşmesi olmadığını söyledi. Hanegbi terör örgütü ile ilgili, “Şu an onlarla bir pazarlığa oturmamız mümkün değil. İsrail, kendisini yeryüzünden silmeyi görev edinmiş bir düşmanla pazarlık yapmayacaktır,” dedi.
Hanegbi’nin bu sözleri, rehinelerin ailelerinde öfke yarattı. Rehine ve kayıp kişilerin yakınları, hükümeti kendilerini terk etmekle suçladı. Gazze kaynaklı terör örgütlerinin ellerinde 200 ila 250 arasında rehine olduğu tahmin ediliyor.
Brifingde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hanegbi, kabinenin hedefinin Hamas’ın Gazze’deki askeri ve idari yönetimden ayrılmasını sağlamak olduğunu belirtirken, bunu nasıl sağlayacakları konusundaki plan ve adımlar hakkında bilgi vermekten kaçındı.
Konsey Başkanı, İsrail Devleti’nin Hamas’ın yaklaşık 1500-2000 silahlı teröristle bazı sınır girişlerini bombalayarak ülkeye sızdığı, 22 farklı bölgede çoğu sivil 1300’den fazla İsrailliyi katlettiği ve ondan fazla ordu karargahını bastığı korkunç saldırısı karşısında vatandaşlarını koruma görevini yerine getiremediğini belirtti. Hanegbi, geçmişte Hamas’ın artık saf dışı edildiğini düşünen, kendisi dahil, pek çok kişinin yanıldığını da söyledi.
Büyük çoğunluğu İsrailli olan rehinelerin Gazze’de tutulduklarını bildiren Hanegbi, sekiz gün sonra halen, rehinelerin tam olarak sayılarını, durumlarını ve kimliklerini bilemediklerini açıkladı. Hükümetin rehinelerde sorumlu atadığı Gal Hirsch’in, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya her gün en az birkaç kez güncel bilgileri raporladığı da bildirildi.
Hükümet ve rehine temsilcisi Hirsch, bilgi paylaşmadıkları ve kendileriyle iletişime geçmedikleri için rehine yakınları tarafından şiddetle eleştiriliyor. Hirsch, cuma günü bir açıklama yaparak, ailelerle iletişime geçecek bir ekip kurduğunu ve Netanyahu’nun ailelerle iletişime geçeceğini söylemiş, “Herkesi eve getirmeye çalışıyoruz. Düzünelerce evi ziyaret ettik. Herkese tek tek sarılmak istiyorum,” demişti.
Kayıp İsraillilerin yakınlarının sözcüsü, Hanegbi’nin açıklamalarının ardından, rehineleri terk ettikleri gerekçesiyle hükümeti eleştirdi. Aileler Merkezi Başkanı Ronen Tzur, Tel Aviv’de düzenlediği basın toplantısında ailelerin Hanegbi’nin sözlerine açıklama getirmesini beklediklerini söyledi.
İsrail Savunma Gücü Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, cumartesi günü 126 rehinenin ailesiyle iletişime geçtiklerini ve kendilerine yakınlarının Gazze’de esir olduklarını bildirdiklerini açıklamıştı.
Hamas tarafı da, rehine pazarlıklarının ancak savaş tamamen sona erdikten sonra başlayabileceğimi açıklamıştı.
Hamas’ın 7 Ekim sabahı ansızın gerçekleşen saldırısında, kalabalık sivil hedefler seçildi. Saldırı, İsrail’in 75 yıllık tarihindeki en büyük saldırı olmakla kalmadı, ayrıca soykırımdan beri bir seferde en çok Yahudi’nin hayatını kaybettiği bir katliam oldu. İsrail Başbakanı Netanyahu, aynı gün savaş ilan etmişti.
Saldırı gününden beri Gazze’de hedefleri vuran İsrail, Hamas’a karşı, İsrailli rehineleri daha çok tehlikeye atabileceğini bilmesine rağmen, tedirgin davranmayacağını açıklamasını yapmıştı. Hamas da, elindeki rehinelerin bir kısmının hava saldırılarında öldüklerini bildirmiş olsa da, İsrail bunu ciddiye almadığını ve Hamas’ın bunu propaganda amaçlı açıkladığını söylemişti.
Brifingde Gazze’de alternatif bir yönetim için planları veya yönetimin tekrar İsrail’e geçmesi konusunda soru soran bir gazeteciye Hanegbi, “Sizlerin üzerinden düşmana onlarla ilgili planlarımızı açıklayamayız. Hamas’a tek söyleyebileceğimiz planımız, artık Gazze’nin hakimi olmasının yasaklandığıdır,” şeklinde cevapladı.
Hanegbi son kabine toplantılarında, hükümetin, Başbakan ve Savunma Bakanı’nın söyledikleri gibi, Hamas’ı tamamen yok etme planını onayladığını da ekledi ve “Hamas, savaşın sonunda Gazze’nin hakimi ve yöneticisi olmayacak, hatta orada artık Hamas dahi kalmayacak,” dedi.
Hamas’ın engellenmesi ve vatandaşını koruması konusunda hükümetin sorumluluğu hakkında yöneltilen sorulara, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi’nin geçtiğimiz hafta basın toplantısında ordunun vatandaşını koruma görevinde başarısız olduğunu söylediği açıklamasına atıfta bulunarak, “Genelkurmay Başkanımızla aynı hisler içindeyim. Görevimizi yerine getirmedik. Hiç kimse, İsrail Devleti’nin görevini yerine getirmediği söylemine karşı çıkmayacaktır,” dedi.
Saldırıdan sadece bir hafta önce yaptığı bir açıklamada, iki yıldır Hamas’ın bir saldırıda bulunmadığını, en az 15 yıl boyunca da saldıramayacağını ve artık olayları tırmandırma peşinde olmadığını söylediği hatırlatılan Hanegbi, “Her şeyden önce, bu benim hatamdı. Bu hatam, özellikle son zamanlarda ama aslen yıllardır süregelen yanlış değerlendirmelerin sonucudur. Hamas’ın 2021 yılındaki operasyonda gördüğü ağır zarar sonrası dersini aldığına inanıyorduk,” cevabını verdi.
Hanegbi, güvenlik güçlerinin saldırıdan birkaç saat önce istihbarat aldıklarını fakat İsrail ordusu ve iç güvenlik örgütü Şin Bet’in saldırının boyutunu, yaşanan katliam faciasının boyutunda öngörmediklerini bildirdi.