100. yılın şerefine İstanbul Resim ve Heykel Müzesine anlamlı bağış: ‘ARTI 700 SERGİSİ’
TÜYAP 19. Uluslararası Sanat Fuarında Koleksiyoner Onur Ödülü alan Akıncı koleksiyonu artık yeni evi İRHM’de. Türkiye’nin ilk ve en büyük plastik sanatlar müzesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesine (İRHM) tarihindeki en kapsamlı koleksiyon bağışı yapıldı. Lale-Cengiz Akıncı çifti, uzun yıllara dayanan koleksiyonlarını Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen İstanbul Resim ve Heykel Müzesine bağışladı. Türk resim, heykel ve seramik sanatının seçkin eserlerinden oluşan bağışın ilk 700 parçası, müze koleksiyonunun zenginleşmesine katkı sağlıyor. Küratörlüğünü Ali Kayaalp’in, koleksiyon sanat danışmanlığını Ebru Nalan Sülün’ün üstlendiği ‘ARTI 700’ sergisi, 31 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.
Türkiye İş Bankası Müzesinde ‘Yaşasın Cumhuriyet’ Sergisi
Türkiye İş Bankası’nın, Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırladığı ‘Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları’ başlıklı sergi, Türkiye İş Bankası’nın İstanbul Eminönü’ndeki müzesinde ziyarete açıldı. Sergide, Cumhuriyet’in ilk yıllarında iktisadi ve sosyal hayatın kalkınması mercek altına alınıyor. Küratörlüğünü Dr.Öğr. Üyesi Murat Koraltürk’ün yaptığı sergi, Kurtuluş Savaşı’nın ardından siyasi bağımsızlığını kazanan bir ülkenin ekonomik olarak yeniden ayağa kalkışının ilk adımlarını anlatıyor. Başta Türkiye İş Bankası Müzesi arşivi olmak üzere çok sayıda kurumsal ve kişisel arşivin yanı sıra aile yadigârlarından ödünç verilen iki bini aşkın belge, fotoğraf, film ve objenin yer aldığı ‘Yaşasın Cumhuriyet’ sergisi, sene sonuna kadar pazartesi hariç her gün ücretsiz ziyaret edilebilir.
‘Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918-1923’
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Cumhuriyet’in 100. yılında ziyarete açtığı ‘Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918-1923’, adından en çok söz ettiren sergilerden. Arapça ‘işgal edilmiş, müsait olmayan’ anlamına gelen ‘meşgul’ kelimesinden yola çıkılarak kurgulanan sergi, imparatorluk başkentinin sıra dışı ve çalkantılı ama çok da az bilinen bir dönemine ayna tutuyor.
Sergi, I. Dünya Savaşı’nın ardından İngiliz, Fransız ve İtalyan orduları tarafından işgale uğrayan İstanbul’u yazılı ve görsel arşivlerin ışığında ele alıyor. Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun küratörlüğünde, uluslararası bir danışma kuruluyla birlikte hazırlanan sergi, Kasım 1918 – Ekim 1923 kadar süren beş yıllık işgal süresince şehrin askeri hikâyesini ve zengin sosyal-kültürel dünyasını gözler önüne seriyor.
I. Dünya Savaşı sonrası uzun bir işgale maruz kalan dünyadaki tek başkent İstanbul’un çok bilinmeyen bir dönemine tanıklık eden sergi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Tepebaşı’ndaki binasında, 26 Aralık’a kadar görülebilir.