Harvard, Penn ve Columbia üniversitelerinden antisemitizmle mücadele açıklaması

Harvard, Pennsylvania ve Columbia üniversiteleri kampüslerinde yaşanan kargaşadan sonra antisemitizmle mücadele planlarını açıkladılar.

Janet MİTRANİ Dünya
8 Kasım 2023 Çarşamba

Amerika'nın ünlü Ivy Ligi üniversitelerinden üçü kendi kampüslerinde ve diğer kampüslerde haftalardır yaşanan kargaşa ve kaostan sonra antisemitizmle mücadele etmek için atacakları adımları açıkladılar.

Harvard Üniversitesi kampüsteki antisemitizmle ilgilenmek üzere bir danışmanlar grubu kurarken, hem Pennsylvania hem de Columbia üniversiteleri geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada antisemitizm konusunda özel görev grupları oluşturacaklarını belirttiler.

Bu açıklamalar İsrail'e karşı 7 Ekim'de düzenlenen saldırıdan sonra Yahudi öğrencileri korumak ve Hamas'ı kınamak için bu ve diğer okulların yönetimlerinin yeterli önlem almadıkları yönünde gelen şikâyetlerle mücadele ettikleri dönemde yapıldı. Diğer bir Ivy Ligi üniversitesi olan Cornell’de bir öğrenci Yahudi öğrencileri öldürmekle tehdit ettiği için tutuklanmıştı.

Harvard Üniversitesi Başkanı Claudine Gay'in açıklamasına göre üniversitede kurulan danışma grubunda Harvard eğitim kadrosundan, personelden, mezunlardan temsilciler ve Yahudi toplumundan dini liderler bulunmakta. 1999 Harvard mezunu ve antisemitizm üzerine bir makale derlemesi olan 'People Love Dead Jews (İnsanlar Ölü Yahudileri Severler) kitabının yazarı Dara Horn, yakın bir zamanda Los Angeles'taki Sinai Temple Sinagogundan emekli olmuş ve şu anda Harvard'da ders veren Rav David Wolpe, Harvard Üniversitesi Öğrenci Dekanı Thomas Dunne ve Harvard Hukuk Fakültesi eski dekanı Yahudi asıllı Martha Minow danışmanlar grubundaki isimlerden bazıları.

Claudine Gay geçtiğimiz cuma Harvard Hillel'de katıldığı Şabat yemeğinde yaptığı konuşmada, danışma grubunun çalışmaları hakkında "Oryantasyonlarımızdan ve eğitimlerimizden nasıl ders verdiğimize kadar, bu ideolojiyi bozmak ve parçalamak için müdahale edebileceğimiz ve toplumumuzu antisemitizmi gördükleri her yerde tanıyabilecek ve onunla yüzleşebilecek şekilde eğitebileceğimiz yerleri belirlememize yardım edecekler. Dünyaya gerekli olan ve toplumumuzun hak ettiği Harvard olabilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz, kimliklerin ve inançların ötesinde empati, edebi kültür ve anlayışı geliştirebilme fırsatlarını bulmamıza yardımcı olacaklar" ifadelerini kullandı.

Danışma grubu Hamas'ın saldırısının Harvard'da çatışmaları alevlendirmesinden üç hafta sonra kuruldu. Filistinli, Arap, Siyahi, Bengalli, Pakistanlı, Sih ve Güney Asyalı onlarca öğrenci grubu saldırı günü vahşet için sadece İsrail'i suçlayan bir dilekçe imzalayarak Harvard'a ‘Filistinlilerin süregelen yok edilişlerini durdurmak için harekete geçmeleri’ konusunda çağrıda bulunmuştu.

Üniversite günlerce kendi açıklamasını yayınlamayarak endişeli İsrail yanlısı mezun ve bağışçılardan gelen eleştirilerle ve bazı durumlarda sonuçlarla karşılaştı. Aralarında dilekçeye imza veren öğrencilerin kimlik bilgilerini yayınlayan internet siteleri de dâhil olmak üzere, gelen tepkilerden dolayı bazı gruplar dilekçeden imzalarını çektiler.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün