Kristal Gece´nin yıldönümünde Almanya Başbakanı: ´´Bir daha asla´´

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kristal Gece´nin 85. yıldönümünde Alman Yahudilerine antisemitizmdeki yükselişi önleme sözü verdi.

Dünya
9 Kasım 2023 Perşembe

Almanya'nın her yerinde, okullarda, belediye binalarında, sinagoglarda, kiliselerde ve parlamentoda insanlar, 1938'de Nazilerin Almanya ve Avusturya'daki Yahudilere saldırı düzenlediği Kristal Gecesi'nin 85. yıldönümünü anmak için perşembe günü bir araya geldi.

Kristal Gece’de 90 Yahudi öldürülmüş, onlarca kişi ağır yaralanmış, Yahudilere ait 7500 yaklaşık işyeri yağmalanmış ve 180 sinagog yakılıp yıkılmıştı.

İsrail-Hamas çatışmasının ardından ekim ayında molotof kokteylleriyle saldırıya uğrayan bir Berlin sinagogunda Kristal Gece’nin yıldönümü için bir araya gelen Başbakan Olaf Scholz ve Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster konuşma yaptı.

Scholz, "Her türlü antisemitizm toplumumuzu zehirler. Buna müsaade etmeyeceğiz. Esasen bu, 1945'ten bu yana on yıllardır verilen sözü tekrar tekrar tutmakla ilgili. Söz: ‘‘Bir daha asla”ifadelerini kullandı.

Schuster ise, ‘‘Alman hükümeti, ekim ayından bu yana İsrail'in en güçlü destekçilerinden biri oldu. Scholz ve diğer liderler defalarca Almanya'nın Yahudi cemaatini koruma sözü verdiler’’ dedi.

Ancak, Berlin Yahudi Cemaati yöneticisi Anna Segal, Almanya'daki Yahudilerin yeterli düzeyde korunmadığını belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün