AB: Filistinliler Gazze´de kalsın, Gazze küçülmesin

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, İsrail-Hamas savaşı sonrası Gazze konusunda etkin bir plan üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Dünya 1 yorum
15 Kasım 2023 Çarşamba

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail-Hamas savaşı sonrası Gazze için AB'nin planını açıkladı. AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası gazetecilere konuşan Josep Borrell, uluslararası toplumun, İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir çözüm bulma konusunda başarısız olduğunu belirtti. İki devletli çözüm bulma çabalarını artırmanın zamanının geldiğini belirten Borell, 3 konuya 'hayır' dediklerini vurguladı:

"Birincisi, Filistinlilerin Gazze dışına sürgün edilmesine izin veremeyiz. İkincisi, Gazze toprakları küçültülemez. Üçüncüsü ise Gazze'deki durum, Filistin meselesinin çözümünün bir parçası olmak zorunda."

Borell, Batı Şeria'yı yöneten mevcut Filistin yönetiminin güçlendirilmiş bir versiyonunun Gazze'de olabileceğini dile getirdi. “Şu anda bir Filistin yönetimi var; yeni bir Filistin yönetimi icat etmeyeceğiz,” diyen Borell bu yönetimin BM tarafından da kabul görmesi gerektiğini belirtti.

Gazze’nin Hamas’ın elinde olmasını istemediklerini vurgulayan Borrell, Arap dünyasının da Filistin yönetimine destek vermesi gerektiğini belirtti.

Borrell son olarak AB’yi eleştirdi ve AB'nin bölgede yeterince bulunmadığını, çözüme mutlaka müdahil olması gerektiğini ifade etti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün