Elon Musk antisemit komplo teorilerini öven tweet´inin on gün sonrasında sürpriz bir şekilde İsrail liderleri Binyamin Netanyahu ve Isaac Herzog ile bir araya gelmek üzere İsrail´e gitti.
Satın aldığı X (eski adıyla Twitter) platformunda Yahudi nefretini büyütecek şekilde paylaşımlar yapmasından dolayı eleştirilerin hedefinde olan Elon Musk pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Devlet Başkanı Isaac Herzog ile buluşmak için İsrail’e gitti.
Aynı zamanda Tesla ve SpaceX’in de sahibi olan milyarder iş insanının bu ziyareti Hamas ile İsrail arasındaki dört günlük ateşkes anlaşması ile aynı zamana denk geldi.
Netanyahu – Musk görüşmesinde Gazze’de internet bağlantısı için Starlink iletişim uydularının kullanılması için mutabakata varıldı. Elon Musk 44 dakikadan oluşan ve Hamas’ın 7 Ekim’deki katliam görüntülerinden oluşan videoyu izledi. Musk, terör saldırısında en çok kayıp yaşanan Gazze sınırındaki Kfaz Aza Kibbutzunu Netanyahu ile birlikte gezdi ve cep telefonuyla katliamın izlerinin görüntülerini çekti. Musk ayrıca Hamas’ın elinde tuttuğu rehinelerin aileleri ile bir araya geldi.
Öğleden sonra Musk İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi. Sosyal medyada artan antisemitizm ve bununla mücadele konuşulan başlıklar arasındaydı.
Musk katliamın görüntülerine tanık olmasının ardından, “Bu insanlar çocukluklarından itibaren propagandayla beslendiler. İnsanların çocukluklarından itibaren – zararlı yalanlarla beslenmeleri durumuna – ne yapabileceklerini görmek çok çarpıcı. Masum insanları katletmenin bile iyi bir şey olduğunu düşünüyorlar. İşte, propaganda insanların zihinlerinde böylesine etkili” dedi.
X’te canlı yayınlanan bir diyalogda da Musk, Netanyahu ile Hamas’ın yok edilmesi konusundaki görüşünü onayladı. Musk, “Cinayet işleme niyetinde olanlar etkisiz hale getirilmeli. Ardından propaganda durmalı çünkü insanları katil olmak için eğitiyorlar. Ve ayrıca Gazze refah içinde olmalı” dedi.
Elon Musk’ın İsrail ziyaretinin sebebi olarak, ‘Büyük İkame’ (Great Replacement) adı verilen komplo teorisine verdiği 15 Kasım’daki destek tweet’i gösteriliyor. Büyük İkame komplo teorisi, Yahudilerin ve solcuların iş birliği ile beyazlara karşı nefreti körükleyerek, beyaz nüfusun etnik ve kültürel olarak beyaz olmayan göçmenlerle değiştirilmesi için algı mühendisliği yaptığını ve bunun da beyazların katliamı ile sonuçlanacağını söyler. X’te artan antisemitizm doğrultusunda IBM, Disney, Apple gibi büyük şirketler reklam anlaşmalarını feshetmişti. Beyaz Saray ise sert bir dille Elon Musk’ın komplo teorisine verdiği desteği kınamıştı.
Netanyahu en son 18 Eylül’de Kaliforniya’da Elon Musk ile bir araya geldiğinde kendisine nefret söylemi mücadelesi ile özgür ifadenin korunması arasındaki dengeyi kurma çağrısında bulunmuştu. O dönemlerde de Elon Musk, X’te antisemit içeriklerin çoğalmasından dolayı tartışmaların odağındaydı. Musk yanıt olarak antisemitizme, nefret ve çatışmayı teşvik edecek her tür söyleme karşı olduğunu belirtmiş, X’in buna alet olmayacağına dair güvence vermişti. Görüşmenin yapıldığı Tesla fabrikasının dışında Netanyahu geçirmeye çalıştığı yargı reformu yasası nedeniyle protesto edilmişti.