Geçtiğimiz yüzyılda Amerikan diplomasi tarihine yön veren isimlerin başında gelen eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti. Kissinger, iki başkan döneminde de ulusal güvenlik danışmanlığı yapmıştı.
Connecticut'taki evinde hayatını kaybeden Kissinger ABD'nin Vietnam'dan çekilmesinde ve Çin ile arasındaki engelleri yıkmasında rol almıştı; ayrıca Nobel Barış Ödülü'nün sahibiydi.
Kissinger, 1970'lerde Soğuk Savaş'ın ortasında, Başkan Richard Nixon'ın ulusal güvenlik danışmanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Nixon'ın 1974 yılında Watergate skandalı nedeniyle istifa etmesinin ardından sonraki Başkan Gerald Ford'un dışişleri bakanı olarak diplomatik bir güç olmaya devam etti.
Son günlerine kadar aktif bir yaşam süren deneyimli diplomat en son temmuz ayında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere Pekin'e gitmişti.
Heinz Alfred Kissinger 27 Mayıs 1923'te Almanya'da dünyaya geldi ve dünya savaşı başlamadan önce 1938'de ailesiyle birlikte ABD’ye taşındı. Adını Henry olarak değiştiren Kissinger, ABD vatandaşlığına geçti, II. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da orduda görev yaptı.
Harvard Üniversitesi'ne burslu olarak devam ederek 1952 yılında yüksek lisans, 1954 yılında da doktora derecesini aldı. Sonraki 17 yıl boyunca Harvard'da öğretim üyeliği yaptı.
Arap-İsrail çatışmalarının yoğun olduğun dönemde Kissinger ‘mekik diplomasisini' başlattı.
Kudüs ve Şam arasında arasında geçirdiği 32 gün sonunda Golan Tepeleri'nde İsrail ve Suriye arasında uzun süreli bir ayrılma anlaşması imzalanmasına yardımcı oldu.
Kissinger devlet yönetimindeki görevinden ayrıldıktan sonra New York'ta dünyanın seçkin şirketlerine danışmanlık hizmeti veren yüksek fiyatlı bir danışmanlık firması kurdu.
“Hamas deneyimi, iki devletli çözümün zorluğunu gösterdi”
Henry Kissinger, ABD basınına verdiği son röportajda Ortadoğu’daki mevcut çatışma hakkındaki görüşlerini de paylaştı. Röportajda 7 Ekim'de başlayan çatışmalarla ilgili sorulara yanıt veren Kissinger, “Barışçıl bir sonuçtan yanayım ancak Hamas'ın dahil olduğu çatışmada barışçıl bir sonuç görmüyorum. Özellikle bu olaylardan sonra İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan müzakerelerin çok verimli olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
Henry Kissinger, Ortadoğu'da iki devletli çözüm olmadan kalıcı bir barış olup olamayacağı sorusuna, "Resmi bir barış, kalıcı bir barışı garanti etmez. Hamas deneyimi, iki devletli çözümün zorluğunu gösterdi. Gazze, İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron tarafından iki devletli çözümün olabilirliğini test etmek için yarı bağımsız hale getirilmişti. İki devletli çözüm son haftalarda gördüklerimizin tekrar yaşanmayacağını garanti etmiyor. Çatışmalar bittikten sonra Batı Şeria Ürdün'ün kontrolü altına girmeli" diye konuştu.