Hayalini kurduğunuz birbirinden renkli ve kalorili yılbaşı sofraları ile yeni yılı karşılamaya hazırlanırken, dengeli ve ölçülü beslenmeyi unutmuyoruz değil mi?
Cesi Kazado
Yılbaşı akşamı bazı insanlar için eğlence odaklı düşünülen anlamlı bir kutlamadır. Ancak pek çoğumuz için de bir takım kararlar almak, yaşam tarzımızda değişiklik yapmak, yeni bir şeylere başlamak ve kendimizi yenilemek için iyi bir başlangıç tarihidir. Bu kadar anlam yüklediğimiz bir geceyi mutlu hatırlamak ve tadında kutlamak için alacağımız önlemler arasında en önemlisi beslenmedir. Çünkü tam bir kutlama havasında geçen bu gecede yemeklerin, mezelerin ve alkolün dozu maalesef fazlasıyla kaçmaktadır. Ertesi gün tüm bunların vücutta yarattığı baş ağrısı, ağırlık ve yorgunluğu düşünürsek yeni kararlarımızı uygulamak için ihtiyacımız olan enerjiyi ve morali nasıl bulabiliriz?
Yılbaşı günü nelere dikkat etmeliyiz?
Akşam çok yiyeceğim düşüncesiyle tüm gün aç kalmak doğru değildir. Bu durum akşam daha fazla besin alımına ve midenin yorulmasına sebep olur.
Güne mutlaka kahvaltı ile başlamaya özen gösterilmelidir.
Gün içerisinde yeterli miktarda sıvı alımı çok önemlidir. O nedenle günde 1,5-2 litre su tüketilmelidir.
Öğle yemeğinde daha hafif ve düşük kalorili besinler tercih edilmelidir. (Çorba, yulaflı yoğurt, sebze yemekleri vb.)
Sık sık ve azar azar beslenilmelidir.
Yılbaşı gecesi neler yapmalıyız?
Yılbaşı sofrasına asla aç oturmayın. Yemeğe başlamadan önce 1-2 bardak su içmek daha fazla yemenizi ve sindirim problemlerinin oluşmasını önleyecektir.
Sofranızda mevsimine uygun yeşilliklerle yapılmış koca bir kase salata mutlaka bulundurun.
Az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış mezeleri tercih edin. Kızartmalardan olabildiğince uzak durmaya çalışın.
Yılbaşı sofrasında kızartma veya kavurma yöntemleriyle yapılmış besinler yerine haşlama, ızgara, buğulama ya da fırında pişmiş besinleri tercih edin.
Kırmızı et yerine tavuk, balık ya da hindi tüketin.
Alkol tüketimini sınırlandırın ve her kadeh alkol için vücudun sıvı kaybını önlemek amacıyla 1-2 bardak su mutlaka tüketin.
Aç karnına alkol alınmamalı ve alınan alkolün yanında kuruyemiş, cips gibi yağlı yiyecekler tercih edilmemelidir.
Tatlı seçimini ağır şerbetli ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlısı tercih edebilirsiniz.
Yılbaşı gecesinden sonra nelere dikkat etmeliyiz?
Su tüketiminizi arttırın. Özellikle alkolü biraz fazla kaçırdıysanız, mutlaka güne 1-2 bardak su içerek başlayın. Aynı şekilde gün içerisinde de 1,5-2 lt su tüketimine özen gösterin.
Çeşitli bitki çaylarının yanı sıra bol miktarda yeşillik ve sebze tüketin.
Kafeinli içecekleri minimum şekilde tüketmeye çalışın.
Gün içerisinde mevsimine uygun 3 porsiyon meyve tüketiniz.
Açık havada 1-1,5 saat hafif tempoda yürüyün.
Karbonhidrattan olabildiğince uzak durmaya çalışın.
Öğünlerinizin hafif olmasına özen gösterin. Özellikle sebze yemeği, çorba, yoğurt ve yeşil salata olmasına dikkat edin
Yemyeşil rengiyle ve içerdiği bir sürü vitamin ile hem görsel olarak hem de midemizde bayram yaptıran mis gibi kabak, yılbaşı sofranızın da vazgeçilmezi olacak. Kabak mücverini bol peynirli ve rulo şeklinde yapıp servis etsek nasıl olur sizce?
Rulo kabak mücver tarifi için malzemeler
Mücver için:
4 adet büyük boy kabak
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı tam buğday un
2 adet yumurta
½ paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 tutam kimyon
1 tutam nane
İçi için:
3 tepeleme yemek kaşığı krem peynir
Pişirmek için:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Rulo kabak mücver nasıl yapılır?
Kabakları yıkayın ve kabuklarını soymadan derin bir kaba rendeleyin.
Ardından diğer malzemeleri ilave edip, güzelce karıştırın. Yoğun kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz.
Hazırladığınız bu hamurdan her seferinde bir kepçe olacak şekilde az yağ damlattığınız yapışmaz tabanlı bir tavada arkalı önlü güzelce pişirin.
Pişirdiğiniz krep şeklindeki mücverin içine bolca krem peynir sürün ve rulo şeklinde sarın.
Sardığınız ruloları 2 parmak genişliğinde dilimleyin.
Servis tabağına alarak servis edin. Afiyet olsun