Almanya'nın Saksonya eyaleti, vatandaşlık için 'İsrail' şartı koydu

Almanya´nın Saksonya-Anhalt eyaletinde, vatandaşlık başvurusunda bulunan başvuru sahiplerine "İsrail´in var olma hakkını kabul etme" yönünde ön şart getirildi. Başvuru sahipleri, yazılı beyanlarını imzalamaları gerekecek.

Zafir REYTAN Dünya
13 Aralık 2023 Çarşamba

Eski Doğu Almanya eyaleti Saksonya-Anhalt'ta Alman vatandaşı olmak isteyenler için İsrail'in var olma hakkını tanımak artık zorunlu oldu. 

Eyalette yaşayan başvuru sahiplerinin yazılı olarak "İsrail'in var olma hakkını tanıdıklarını ve İsrail Devleti'nin varlığına yönelik her türlü çabayı kınadıklarını" teyit etmeleri gerekecek. Merkez Sağ Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi üyesi olan Saksonya-Anhalt'ın İçişleri Bakanı Tamara Zieschang, yaptığı açıklamada, kararın kasım ayı sonunda yürürlüğe girdiğini söyledi.

Saksonya-Anhalt, geçen ay sonunda kendi içinde paylaşıldığı bildirilen genelgesinde, vatandaşlığa kabul görevlilerinin başvuru sahipleri arasındaki antisemit ve antidemokratik tutumlara karşı dikkatli olmalarını da şart koşuyor.

Devlet düzenlemesi, Federal Meclis veya Alman Parlamentosunun, başlangıçta vatandaşlığa kabul sürecini hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlayan yeni bir yasa üzerinde yeniden tartışmaya başlamak üzere olduğu bir dönemde geldi. Söz konusu tasarıda, yeni vatandaşların eski pasaportlarını da ellerine tutmasına izin verilmesi ihtimali de gündemde.

Ancak bu tasarı, bazı politikacıların 7 Ekim'den sonra ülke içindeki antisemitizmin artmasının vatandaşlık yasalarının gevşetilmesine izin vermediğini öne sürmesiyle ertelendi. Müzakerenin bu ay da devam etmesi bekleniyor.

Federal Meclis Üyesi Helge Lindh, Jewish Telegraphic Agency ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, "Hiç şüphesiz, yeni yasada antisemitizmle ilgili bazı ifadeler yer alacak; vatandaşlık başvurusu yalnızca şiddet veya yasa ihlali nedeniyle değil, aynı zamanda antisemit tutumlara ilişkin bazı bilgiler olması durumunda da reddedilebilir" dedi.

Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki merkez sol olan Sosyal Demokrat Parti'nin göç ve iltica politikalarından sorumlu sözcüsü olan Lindh, ulusal yasanın İsrail'e imzalı bir sadakat beyanı gerektirip gerektirmeyeceğinin henüz belli olmadığını belirtti.

Ulusal bir sadakat beyanının 7 Ekim'den sonra önerildiği bildiriyle ilgili olarak eleştirmenler bunun Arap veya Müslüman kökenli insanları hedef alacağını ve antisemitizm testine odaklanmanın yasal olarak daha güvenli bir bahis olacağını savundu.

Lindh Saksonya-Anhalt'taki yeni yasanın "oldukça tuhaf bir gelişme" olduğunu söyledi ve "çünkü vatandaşlık yasası federal bir yasa. Sonuçta, farklı Alman eyaletlerinde vatandaşlık için farklı kuralların olması mantıklı değil” dedi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün