8 Aralık 1980 sabahı Mark David Chapman, Sheraton Otelindeki odasından ayrıldı, Amerikalı yazar J.D.Salinger’ın ‘The Catcher in the Rye / Çavdar Tarlasındaki Çocuklar’ romanını satın aldı ve John Lennon’un oturduğu, 19.yüzyılın sonunda Alman Rönesans mimarisi tarzında inşa edilmiş ‘Dakota Apartmanı’nın önüne gitti. Gününün büyük bir kısmını, kapıda bekleyen Lennon hayranları ve apartman görevlisiyle sohbet ederek geçiren Chapman, öğleye doğru, bakıcısı ile gezmeden dönen Lennon’un 5 yaşındaki oğlu Sean ile karşılaştı ve sanatçının son albümündeki bir şarkısına atıf yaparak ona ‘Beutiful Boy’ dedi ve elini sıktı.
Portre fotoğrafçısı Annie Leibovitz, öğle saatlerinde apartmana geldi ve Ocak 1981 sayısı için, Rolling Stone dergisinin en ikonik kapak resimlerinden biri olarak kabul edilecek o ünlü fotoğrafını çekti.
Öğleden sonra 5 civarında John ve karısı Yoko, ‘Record Plant’ adlı stüdyoda kayıt yapmak üzere apartmandan ayrıldılar. Kapıda bekleyen limuzine yönelirken, Chapman hiçbir şey söylemeden Lennon’a ‘Double Fantasy’ albümünü imzalaması için uzattı. Lennon, imzalayıp Chapman’a başka bir şey isteyip istemediğini sordu ve sonrasında arabasına yöneldi. Amatör fotoğrafçı Paul Goresh, Lennon’un katiliyle aynı kadraja girdiği o imza anını ölümsüzleştirmeyi başardı.
Saat 22.50 sıralarında John ve Yoko limuzinleri ile Dakota Apartmanına döndüler. Chapman’ın yanından geçerek girişe doğru yöneldiler. Chapman, karısının birkaç adım gerisinde kalan Lennon’a seslendi ve .38’lik tabancasındaki beş kurşunu sanatçının üzerine boşalttı. Kısa sürede olay yerine gelen New York polisi, yerde yatan yaralının nabzını kontrol ederken arkadaşına döndü ve “Tanrım bu John Lennon, The Beatles’ın John Lennon’u” diyebildi.
Polisler Lennon’un yaralarının ağır olduğunu görünce, ambulansı beklemeden onu ekip arabasıyla Roosvelt Hastanesine götürdü. Doktorlar, Lennon’a 45 dakika kalp masajı yaptıktan sonra hayat emaresi alamayınca çaresiz pes ettiler. John Lennon hayatını kaybetmişti. Ölüm saati 23.15 olarak kaydedildi; o anda hastane hoparlöründe Beatles’ın hit şarkılarından ‘All My Loving’ çalıyordu.
Chapman olay yerini terk etmemiş ve polisleri beklerken kitabını okumaya devam etmişti. İlk ifadesinde, kendisini elindeki kitabın ana karakteri ‘Holden Cauldfield’ özdeşleştirdiğini söyleyen Chapman, “Ama benim küçük bir parçam da ‘Şeytan’ olmalı” diye ilave etmişti. Kitaptaki ana karakter, karşılaştığı tüm ‘sahte insanlara’ karşı çıkıyordu ve Chapman’a göre Lennon böyle biriydi. Aslında bir Beatles hayranıydı ama Lennon’u zengin yaşam tarzı nedeniyle bir sahtekar gibi görüyordu. Ayrıca bir de şu İsa meselesi vardı. Lennon bir söyleşide yanlış anlaşılan bir benzetme yaparak, “Biz İsa’dan daha popüleriz” demişti. Bu cümlesi yüzünden Ku Klax Klan gösteriler yapmış, Beatles plakları yakılmıştı. Lennon, özür dilemiş olsa da Chapman’ın kızgınlığı devam ediyordu.
Chapman’ın savunma avukatı Herbert Adlerberg, müvekkilinin psikolojik gözleme alınması konusunda mahkemeyi ikna etmişti. Artık Chapman profesyonel psikiyatristlerin elindeydi ama tam bir puzzle gibiydi. Psikiyatrist Naomi Goldstein sonunda Chapman’ın cezai ehliyeti olduğu yönünde bir rapor yazdı. Duruşma yaklaşırken Chapman’a karşı toplumsal tepki artmıştı ve avukatı istifa etmişti.
Bir yandan da komplo teorileri konuşulmaya başlamıştı. John Lennon, Vietnam karşıtı görüşleri ve barış yanlısı aktivist kimliğiyle her zaman siyasi bir figür olmuştu; Nixon döneminde, FBI’ın ‘Lennon Sorunu’ adında kalın bir dosya hazırladığı biliniyordu. Lennon, defalarca telefonunun dinlendiğinden şüphelenmişti ve evinin etrafında onu takip etmekle görevli kişilerin bulunduğunu iddia ediyordu.
Chapman’ın genç ve deneyimsiz yeni avukatı Jonathan Marks’ın stratejisi, müvekkilinin akli sağlığının yerinde olmadığını ispatlamaktı ancak Chapman, “Tanrı’nın ona suçunu kabul etmesini söylediğini” ifade ederek bu savunmayı reddetti. Artık jürili mahkeme olmayacaktı. Chapman’ın suikastı aylar önce planladığı çok açıktı. Hakim, Chapman’ı müebbet hapse mahkum etti.
John Lennon cinayetinin ardında bir azmettirici olup olmadığı uzun yıllar konuşuldu fakat bunlar komplo teorilerinden öteye geçmedi. Chapman’ın şartlı tahliye talebi 12 kez reddedildi. İlk tahliye başvurusunda, Yoko Ono kurula mektup yazarak Chapman’ın hayatı boyunca parmaklıklar arkasında kalmasını talep etti. Amerikan yasalarına göre Chapman iki yılda bir şartlı tahliye talep etme hakkını kullanabiliyor.
Apple TV, 6 Aralık’ta cinayet ile ilgili ‘John Lennon: Murder Without A Trial’ adlı belgeseli yayınladı. Henüz iki bölümün yayınlandığı belgeselde, 43 sene önce karanlıkta kalan sorulara cevap aranıyor.
John Lennon’un ölümünün ardından New York Central Park’ta, Dakota Apartmanın yakınındaki bir arazi parçasına ‘Strawbery Fields’ adı verildi. Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi Beatles şarkısı seçilen bu parçayı Lennon, küçük bir çocukken oynadığı ‘Strawberry Field’ adlı yetimhaneden esinlenerek yazmıştı.
Lennon’un doğum günü 9 Ekim ve ölüm yıldönümü 8 Aralık’ta hayranları, Beatles şarkıları söylemek ve saygı duruşunda bulunmak için burada bir araya geliyor.
Bu yıl 8 Aralık’ta, Strawbery Fields’deki anma töreninde her zamankinden farklı bir heyecan yaşandı. Artık, Lennon hayranları için seslendirebilecekleri yeni bir Beatles şarkısı vardı. Yoko Ono’nun, Paul McCartney’e 1994’te verdiği bir demo kasetinde bulunan John Lennon bestesi ‘Now and Then’, yapay zekanın desteği ve yaşayan iki Beatle, Sir Paul McCartney ve Ringo Starr’ın müthiş çabalarıyla son Beatles şarkısı olarak kaydedildi. Beatles’ın efsane prodüktörü Georges Martin’in oğlu Giles Martin stüdyoda harika bir iş çıkarmıştı. Şarkı, İngiltere ve Almanya’da liste başı oldu. 54 yıl, 4 ay ve 24 günlük bir aradan sonra tekrar liste başı olmak ancak Beatles gibi bir gruba yakışırdı1.
John Lennon, Beatles hayranlarına bu kez ‘Cennetten bir hediye’ yollamıştı.
RIP John…
https://www.youtube.com/watch?v=Opxhh9Oh3rg
Kaynakça:
O’Gorman M.,Who killed John Lennon? The story of the Beatle’s shocking murder, 8 Dec.2023
John Lennon: Murder Without A Trial, Apple TV, Bölüm 1,2
Mark David Chapman, Murder of John Lennon, wikipedia
1 https://yesilgazete.org/bir-sarkinin-hikayesi-now-and-then-the-beatles/