İzmir´de güzel şeyler oluyor

İzmir Musevi Cemaati Vakfı proje ekibi tarafından yürütülen ve AB fonları tarafından finanse edilen İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi kapsamında dört önemli eserler gün yüzüne çıktı.

Toplum
27 Aralık 2023 Çarşamba

Aslıhan Karay

Biliriz ki İzmir’de her zaman güzel şeyler olur. Kültür, sanat, tarih adına yine güzel şeyler olmaya devam ediyor. Bunlardan biri İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi.

İzmir Sefarad Kültür Festivali, pırıl pırıl onarılan sinagoglar ve heyecanla beklenilen yepyeni kitaplar ile çok kıymetli meyveler veriyor. Böyle olunca, önce projenin Genel Koordinatörü Nesim Bencoya ile, sonra da kitapların yazarları ile görüşmek istedim.

Nesim Bey, projeden bahseder misiniz?

İzmir Musevi Cemaati Vakfı’nın proje ekibi tarafından yürütülen ve AB fonu tarafından finanse edilen İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi kapsamında somut ve somut olmayan kültür mirasımızın sürdürülebilirliği için çalışıyoruz. 

Bu amaca ulaşmak için bir yandan somut kültür mirasımızı tarihi sinagoglarımızı restore ederek korumakta ve ‘İzmir Yahudi Kültür Mirası Mahallesi’ni yaşatmakta, diğer yandan somut olmayan kültür mirasımızın Türkiye ve dünya kültür mirası sahnesinde layık olduğu yeri alması ve sürdürülebilirliği için çalışmaktayız. Bu bağlamda, kültür mirası literatüründe yer almak ve bu literatürü zenginleştirmek adına AB fonu tarafından finanse edilmiş dört kitap yayınlıyoruz. Bu kitapların her birinin gelecekteki İzmir Yahudi Kültür Mirası araştırmalarına ışık tutacağına inanıyoruz.

‘Anıların İzinde İzmir Yahudileri – 20. Yüzyıl Başından Günümüze’ kitabı için Sarit Bonfil ve Rakela Asal’a; ‘İzmir Yahudi Basını’ ve ‘İzmir Yahudi Toplumunda Kadın’ kitapları için Siren Bora’ya; ‘İzmir Sinagoglarının Ritüel Tekstilleri’ kataloğu için Christina Meri’ye çok değerli katkıları için projemiz ve cemaatimiz adına teşekkür ederim.

Bu çok değerli eserler raflardaki yerini almaya başlarken, önümüzdeki haftadan itibaren, kitaplara hayat veren isimlerle söyleşilerimiz Şalom’da yer alacak.

İZMİR YAHUDİ KÜLTÜR MİRASI PROJESİ 

İzmir’in kültürel zenginliği içerisinde Yahudi mirasının korunmasına yönelik olarak İzmir Musevi Cemaati Vakfı tarafından hazırlanan İzmir Jewish Heritage / İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi 1 Ağustos 2020 tarihi itibariyle faaliyetlerine başladı. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından finanse edilen projede Kentimiz İzmir Derneği de ortak olarak yer alıyor. Proje kapsamında İzmir’deki Yahudi kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik pek çok faaliyet hayata geçirildi ve geçirilmeye devam ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün