Bu yazımda birbirinden lezzetli 5 yılbaşı tarifini paylaşıyorum. Sağlık, mutluluk barış ve güzelliklerle geçireceğimiz bir sene hepimizin olsun, nice yıllara…
Peynirli Dereotlu Atıştırmalık
Malzemeler
Tabanı için;
Tuzlu kraker
Peynirli harç için;
100 gr labne
1 dilim beyaz peynir
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı çörekotu
Üzeri için;
½ demet dereotu
Nar taneleri
Labne, beyaz peynir, zeytinyağı ve çörekotu karıştırılır. Krakerlerin üzerine koni şekli verilerek paylaştırılır. Dereotu incecik kıyılır, peynirli harcın etrafına bulanır. Her birinin üzerine nar tanesi yerleştirilir ve servis edilir.
Patlıcan Pizzası
Malzemeler
2 adet bostan patlıcanı (orta veya büyük boy)
1 su bardağı rendelenmiş kaşar ya da mozarella peyniri
8-10 adet çeri domates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Fesleğen yaprağı
Sosu için;
2 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
½ tatlı kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
½ tatlı kaşığı üzüm sirkesi
½ tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Sos için domatesler rendelenir, diğer malzemelerle karıştırılarak hazır hale getirilir.
Patlıcanlar alacalı olarak soyulur ve ince ince dilimlenir. İki tarafı da yağlanarak fırın tepsisine dizilir. Üzerine sos gezdirilir, kaşar peyniri ve çeri domatesle lezzetlendirilir. 180 derece fırında patlıcanlar pişene kadar pişirilir. Fesleğen yaprağı ile servis edilir.
Roka Salatası
Malzemeler
1 demet roka
1 adet ayıklanmış nar
6-7 adet çeri domates
3-4 dal taze soğan
2 dilim beyaz peynir
Ceviz
Sosu için;
¼ su bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Tuz
Roka ve taze soğan ince ince doğranır. Çeri domatesler sekize bölünerek ufaltılır. Nar ve parçalanmış beyaz peynir de ilave edilerek karıştırılır. Karıştırılan sos salataya gezdirilir, ceviz ile süslenerek servis edilir.
Zencefilli Kurabiye
Malzemeler
150 gr tereyağı
½ su bardağı pudra şekeri
½ çay bardağı pekmez (62,5 ml)
1 adet yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
½ yemek kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz zencefil
3,5 su bardağı un
Süslemesi için;
1 yumurtanın akı
2 çay kaşığı limon suyu
6 yemek kaşığı pudra şekeri
2 paket vanilin
İsteğe göre gıda boyası
Oda sıcaklığındaki tereyağı pudra şekeri ile çırpılır, krema kıvamına getirilir. Pekmez, yumurta sarısı, kabartma tozu, tarçın ve toz zencefil eklenir. Un da yavaş yavaş katılarak tüm malzemeler yoğurulur. Hamur buzdolabında 15 dakika dinlendirilir. Merdane yardımı ile açılarak kalıplarla kesilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 12 dakika pişirilir. Bu sırada glazür hazırlanır, yumurta akı ve pudra şekeri çırpılır. Limon suyu ve vanilya eklenir, karıştırılır. İsteğinize göre gıda boyası ile renklendirebilirsiniz. Sıkma torbasına alınan glazür ile soğuyan kurabiyelerinizi dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Mini Pavlova
Malzemeler
6 yumurta akı (yumurta boyutu M)
300 gr pudra şekeri
10 gr mısır nişastası
1 yemek kaşığı limon suyu veya sirke
Dolgusu ve üzeri için:
Krem şanti
Çilek, yaban mersini, vişne vs.
Nane
Yumurta akları yavaş devirde köpürünceye kadar mikserlenir. Ardından şeker eklenir, pürüzsüz bir dokuya ulaşıncaya dek çırpılır. Bu aşamada makinenin hızını yükseltebilirsiniz. Mısır nişastası ve limon suyu ilave edilir, bir dakika daha karıştırılır. Köpük, akmayacak bir kıvamda olmalıdır. Sıkma torbası ya da kaşık yardımıyla yağlı kağıt serili tepsiye sıra sıra yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 100 derece fansız fırında 90 dakika kurutulur. Pişim bittikten sonra fırını açmayın ve pavlovaları tamamen soğuyana kadar kapalı fırında bırakın. Üzeri için krem şanti hazırlanır. Meyveler doğranır. Süslenerek servis edilir. Buzdolabında üç güne kadar saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.