Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un hükümette yapması beklenen değişiklikler öncesi görevinden istifa etti.

Dünya
9 Ocak 2024 Salı

Fransa’da aralık ayında yeni göçmen yasası ile yaşanan krizin ardından, bir süredir Başbakan Borne’un istifa edebileceği tahminleri yapılıyordu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ofisi, Fransa Başbakanı Borne'un istifa ettiğini duyurdu. Macron, hizmetleri için Borne'a teşekkür etti.

Borne'un istifası, Avrupa Parlamentosu seçimlerinden beş ay önce gerçekleşirken, Avrupa'da artan yaşam maliyetleri ve Avrupa hükümetlerinin göç akışını engellemedeki başarısızlığı nedeniyle halkın hoşnutsuzluğunun yaygın olduğu bir dönemde geldi.

Bu görevde iki yıldan kısa bir süre kalmış olan Borne'un yerini kimin alacağı henüz netleşmedi. Borne, yeni isim belirlenene kadar başbakanlık görevini sürdürecek.

62 yaşındaki Borne, 1991-1992 yıllarında görev yapmış olan Édith Cresson'dan sonra Fransa'nın ikinci kadın başbakanı olmuştu.

Borne, Macron’a gönderdiği istifa mektubunda, "Hükümetime istifamı sunmam gerekirken, bu görevde ne kadar tutkulu olduğumu da size söylemek isterim" ifadelerini kullandı.

Yahudi asllı Borne‘un babası Polonya kökenli bir Holokost Kurtulanıydı. Asıl adı Bornstein olan Joseph Borne, 1944'te Auschwitz-Birkenau Ölüm Kampına götürülüp bir yıl sonra serbest bırakılmıştı. Ancak Auschwitz'deki vahşetler, sevdiklerinin kaybı Joseph Borne’u rahatsız etti ve kızı henüz 11 yaşındayken intihar etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün