Yıla piyasalarda nasıl başladık?

Yeni yılına girerken (her yıl olduğu gibi) bir önceki yıla göre daha iyi olacağı kanaati ve beklentisi hâkimdir. 2023 güzel geçmemişti ve bitmemişti. Nitekim 2024 bakiyeyi devir alarak başladı.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
17 Ocak 2024 Çarşamba

ABD ekonomisinde durgunluk olur mu olmaz mı diye beklerken, son FOMC toplantısında faiz indirimleri olabileceği söylemi çıkınca altın yukarı hareketlenmişti. Ortadoğu başta olmak üzere dünyadaki sorunlar da bunda etken haliyle. Üç kere olabileceği düşünülen faiz indirimlerine ne zaman başlanacağı haliyle merak konusu. Ancak son gelen ABD TÜFE verisi enflasyon adına bir yere gitmiyorum mesajını içeriyordu. Fed mecburen sıkı kalacak, faizi hızla ve hemen düşüremeyecek düşüncesi oluştu. Ancak yılsonunda ABD başkanlık seçimi var. Yani faiz indiriminin son çeyreğe kalmasının düşük bir ihtimal olması muhtemel. Yaz civarlarında gelişmelere ve verilere bağlı olarak sürecin başlaması olası.

ABD enflasyonunda son veride enerji kalemleri düşüyordu. Bu şu ana kadar enflasyondaki en önemli kalemdi. Enflasyon enerji fiyatları ağırlıklı çıkarken ve düşerken ilk defa enerji haricinde yükseldi. Dünya Bankası bloğunda yer alan "What Explains Global Inflation" adlı makale (Ha; Kose; Ohnsorge; Yilmazkuday, 2023) petrol fiyatı şokları ve ardından gelen küresel talep şokları (arz ve tedarik sorunları), küresel enflasyondaki değişimde temel belirleyicilerdi, diyor. Paul Krugman ve Stiglitz yine benzer bir söylemle çıktı sosyal medyada. Kolombiya devlet başkanı da enflasyon arzı arttırarak çözülür dedi. Nitekim Süveyş Kanalındaki son yaşanan sorunlar ile navlun maliyetleri hızla artmaya başladı. Ve sonuç olarak tansiyon daha çok yükseliyor. Kore, Tayvan, Filipinler tarafında benzer şekilde tansiyon çok oynak. Bu tedarik merkezlerinde oluşabilecek riskler açısından dikkatle takip edilmesi gereken bir diğer başlık.

Sonunda Sec Bitcoin yatırım fonunu (ETF) onayladı. Ama iletişim skandalına imza atarak. Piyasada uzunca bir süre tartışmalarla beklenen Bitcoin ETF için önce Twitter hesabından onaylandığına dair bir post girildi. Hemen arkasında SEC başkanı hesap kontrolümüz dışında yayınladı postu attı. Ertesi gün yine X platformuna onay geldi mesajları düşerken, SEC duyuruları arasında haber metni önce siteye konup, sonra kaldırıldı, kısa bir süre sonra tekrar konuldu. Tabii bu süreçte volatilite kaçınılmaz olandı. Daha önce çift aşamalı koruma öneren, doğru bilgi için sadece Sec hesabını takip edin postu giren Sec ve dünyanın bir numaralı sermaye piyasası aslında gürültü riski ve sosyal medyanın durumu için canlı bir vaka çalışması oldu bu süreçte.

Bizde emekli maaşlarına ve düşük kalan akademisyenlerin maaşlarına zam kararı beklenirken, 2023 bütçesindeki gerçekleşmeler beklenenin çok üzerinde geldi. Tüm bunlar olurken dünyada Miami’de alışveriş merkezinde uzaylı göründü, medusa (jellyfish) UFO paylaşımları yine sosyal medyanın gündemindeydi. Volkan patlaması, Japonya’da deprem ve uçak kazası, NY’da tüneller, dünyanın gündemini sarsan davalar, tekrar sertleşen Rusya-Ukrayna Savaşı derken 2024 şimdiden kendini belli etti. Bu sene birçok ülkede seçim yılı. Bu arada Davos’ta yine Dünya Ekonomik Forumu var. Ancak hoşbeş, süslü sözler ve elit toplantılar dünyaya ve insanlığa artık çözüm yaratamıyor. 2024’ün kalanı umarız daha güzel olur. Şansımıza bu sene Şubat 29 gün çekiyor. Tek dert yine bu olsun. Neyse 2025 yılına kaldı 349 gün. Sayılı gün çabuk geçer

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün