Zülfaris Sinagogu´nda bir düğün

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
17 Ocak 2024 Çarşamba

Arşivlerde ‘Kal Kadoş Galata’ (Galata Kutsal Sinagogu) olarak geçen sinagogun eski adı olan ve Osmanlıca ‘Gelin Perçemi’ anlamına gelen ‘Zülf-ü Arus’ (Zülfaris) sinagog binası birçok düğüne ev sahipliği yapmıştır.

Neve Şalom Sinagogu hizmete girmeden önce, uzun yıllar boyunca düğünler için tercih edilen bu mekandan arşivimizde bulunan bir düğün fotoğrafını paylaşmak isterim.

21 Mart 1927 tarihinde gelin Fortune Mazaltov Fresko ve damat Rafael Devidas’ın Zülfaris merdivenlerinde çekilmiş fotoğrafını görebiliyoruz. Yere serilmiş halı ve fotoğrafçı Sebah-Joaillier’ın çekimi ile bu sepya fotoğraf bu ana tanıklık etmemizi sağlıyor. 1920'li yılların düğün fotoğraflarının taramasını yaptığımda yurt dışında bu tarza yakın birçok imajı görmek mümkün. Dolayısıyla Avrupa’da moda olan gelinlikler burada da görülüyor.

1920’li yıllarda caz dönemi ile birlikte gelinliklerin siluetleri de tıpkı elbiseler gibi değişti. Bel çizgisi düşerken yaka bölümü açıldı. İşlemeler ve gösterişli boncuklar gelinlikleri tamamlarken, iki yanında süsler bulunan saç aksesuarları ve çan biçimli şapkalar duvakların vazgeçilmezi haline geldi. Gelin buketleri ise 20. yüzyılın en büyük formuna sahipti.*

*https://www.themagger.com/gelinlik-stilleri-tarihi/

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün