AB´den Hamas ve İslami Cihad destekçilerine yeni yaptırımlar

Dünya
22 Ocak 2024 Pazartesi

Avrupa Konseyi, geçtiğimiz cuma AB’nin Hamas ve İslami Cihad’ın şiddet içeren eylemlerine yol açan, destekleyen ve kolaylaştıran kişileri sorumlu tutacağı bir kararı kabul etti.

AB Hamas’a maddi destek sağlayan altı kişiye yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Söz konusu kişiler, Hamas’ın yatırımlarını idare de eden Sudan, Lübnan ve Cezayirli iş insanları.

Listede yer alan kişilere uygulanan yaptırımlar, mal varlıklarının dondurulması, fonlarının kendi yararlarına doğrudan ya da dolayı akıtılmasının yasaklanması şeklinde oldu. Ek olarak bu kişilerin AB ülkelerine seyahat etmeleri de yasaklanacak.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Hamas ve Filistin İslami Cihad örgütlerinin şiddet eylemlerini destekleyenlere karşı alınan bu kararın AB’nin 7 Ekim’de yaşananlara karşı olduğunu ve gereken yaptırımları uygulamakta kararlı olduklarının göstergesi olduğunu belirtti. Borell, İsrail ile Filistinlilerin barış ve güvenlik içinde yaşamaya hakları olduğunu sözlerine ekledi. Yeni kararname Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim’de yaptığı saldırı sonucunda alındı. Bu kararla aynı zamanda Hamas ve İslami Cihad’ın gelecekteki şiddet eylemleri de engellenmeye çalışılacak.

Bu yeni kararla AB, Hamas ya da İslami Cihad’ı maddi ve finansal açıdan destekleyenleri hedefleyecek. Ayrıca, terör eylemlerinin planlamasına, hazırlıklarına katılanları ya da bizzat şiddet eylemlerini gerçekleştiren kişileri de hedef alıyor. Her iki örgüte, tedarik, satış ya da silah transferinde yer alan, İsrail’in güvenliğini ve istikrarını sarsacak eylemlerde bulunan bireyler, gruplar, kuruluşlar da ayrıca listelenecek.

Yeni yaptırımlar 19 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak ve eğer Konsey hedeflerine ulaşamadığını düşünürse bu süreçte sürekli üstünden geçilecek, yenilenebilecek.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün