Holokost´tan sağ kurtulanların sayısı yaklaşık 245.000

Holokost´tan kurtulanların çektikleri acıları tazmin etmek amacını güden Almanya´ya Karşı Yahudi Maddi Talepler Konferansının yeni bir raporuna göre, bugün Holokost´tan kurtulanların sayısı 250 binden az.

Zafir REYTAN Dünya
31 Ocak 2024 Çarşamba

Yahudi Maddi Talepler Konferansına göre Holokost'tan kurtulduğu bilinen en yaşlı kişi New Yorklu Rose Girone, geçen hafta 112 yaşına girdi. Girone ve ailesi, ABD'ye gitmeden önce korkunç koşullara katlandıkları Nazi Almanya'sından Şanghay'a kaçmıştı. Girone’un kızı Reha Bennicasa, 85 yaşında. Bugün hayatta kalanların ortalama yaşı 86. Bennicasa “Size her açıdan çok şanslı olduğumuzu ilk söyleyecek kişi annem olacak,” dedi.

Talepler Konferansı, Almanya ile her yıl müzakere ettiği yardımların kimlere verildiğine ilişkin temel bilgileri uzun süredir paylaşıyor. Geçen yıl da kurtulanların tahmini sayısını benzer olarak açıkladılar.  Ancak yeni raporun içerdiği demografik genel bakış, kurtulan Yahudilerin nüfusunu, doğdukları ülkeye ve şu anda ikamet ettikleri ülkeye, yaş, cinsiyet ile çeşitli tazminat ve hizmet alma yüzdelerine göre sınıflandıran ilk inceleme oldu.

Yeni rapor, kurtulanların 90'dan fazla ülkede yaşadığını tespit etti. Bunların, yüzde 49'u İsrail'de, yüzde 18'i Kuzey Amerika'da, yüzde 18'i Batı Avrupa'da ve yüzde 12'si de eski Sovyetler Birliği'nde ikamet ediyor. En gençleri 80 yaşın eşiğinde olan kurtulanların yüzde 61'ini kadınlar oluşturuyor.

“İlgiye en çok ihtiyaç duydukları zaman”

Kuruluş, istatistiklerin kurtulanlara yardım çalışmalarının henüz bitmediğini gösterdiğini belirtiyor. Konferans Başkanı Gideon Taylor, “Azalan bu nüfusa ilgimizi iki katına çıkarmanın zamanıdır. Şimdi bize en çok ihtiyaç duydukları zaman” dedi.

Kuruluş, 1951 yılında kuruldu ve Alman hükümetiyle kurtulanlar için dünya çapında, çoğunlukla yerel hizmet kurumları aracılığıyla dağıtılan çeşitli tazminat programları üzerinde onlarca yıldır müzakerelerde bulundu. Geçtiğimiz yıl, Talepler Konferansı'nda 1,4 milyar dolarlık tazminat talep edildi. Bu, kuruluşun grubun yaşlanan nüfusun yol açtığı yüksek maliyetleri karşılamak için gerekli olduğunu söylediği rekor düzeyde bir rakam. (Kuruluş ayrıca Holokost eğitimlerini de finanse ediyor.) Kurtulanlar, doğrudan ödemeler ve emekli maaşlarının yanı sıra evde bakım, gıda, ilaç, ulaşım ve sosyal programlara kadar çeşitli destekler alıyor.

Yeni demografik rapor kısmen bu tür programların hizmet verdiği Yahudiler hakkındaki bilgileri içeriyor. Veriler, İsrail, Almanya ve Avusturya tarafından yönetilen tazminat alıcılarının sayısına ilişkin yayınlanmış raporlarla birleştirildi.

Talepler Konferansı'nın bildirdiğine göre kurtulanlardan bazıları kimliklerini açıklamamayı seçse de ara sıra tazminat başvuruları yapıyor. Birkaç yeni durumun eklenmesine rağmen kurtulanların genel nüfusunun azalması, Holokost hakkında eğitim vermek için hayatta kalanlara bağımlı olan okulları ve sinagogları endişelendiriyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün