Blinken: “İsrail-Suudi barışı için olağanüstü bir fırsat var”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Münih Güvenlik Konferansında "Neredeyse tüm Arap ülkeleri artık gerçekten İsrail´in Ortadoğu´yla birleşmesini istiyor" ifadelerini kullandı.

Janet MİTRANİ Dünya 1 yorum
21 Şubat 2024 Çarşamba

ABD’li Bakan Anthony Blinken, İsrail'in önümüzdeki aylarda komşu Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirmesi için ‘olağanüstü bir fırsat’ olduğunu söylerken bir ‘Filistin devleti’ kurulmasının gerekliliğini de vurguladı.

Üst düzey Amerikalı diplomat, Filistin Yönetimi'ni Filistinlileri temsil etmede daha etkili olabilmeleri için teşvik etme konusunda, Arap ülkelerinin samimi çabaları olduğunu belirtti.

Blinken, Münih Güvenlik Konferansında katıldığı panelde, "Şu anda neredeyse tüm Arap ülkeleri ilişkileri normalleştirmek (...) ve İsrail'in kendini güvende hissedebilmesi adına güvenlik taahhütleri ve güvenceleri sağlamak için, İsrail'i gerçekten bölgeye dahil etmek istiyor" dedi ve ekledi: "Ve ayrıca, bence, İsrail'in güvenliğini de sağlayacak bir Filistin devletine doğru ilerleme

konusunda, her zamankinden daha da acil bir zorunluluk var."

Geçen ay Suudi Arabistan'ın İngiltere Büyükelçisi Halid bin Bandar el Suud, BBC'ye yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın sona ermesinin ardından İsrail ile ilişkileri normalleştirmek istediklerini belirtti.

Bunun yanında büyükelçi Suudi Arabistan'ın tek bir şartı olduğunu, bunun da bir Filistin devletinin kurulması olduğunu dile getirdi. Büyükelçi’nin ifadesine göre 7 Ekim katliamından önce iki ülke bir anlaşmaya varmak üzereydi.

Blinken geçen haftaki İsrail ziyareti sırasında Tel Aviv'de gazetecilere Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, İsrail-Hamas savaşının sona ermesine ve İsrail'in anlaşmazlığa iki devletli bir çözüm bulma yoluna gitme istekliliğine bağlı olduğunu söyledi.

Bölgeye gerçekleştirdiği bir haftalık ziyaretin Suudi Arabistan ayağından bahsederken

Blinken, "Birkaç gün önce Suudi Arabistan'da Veliaht Prens'i [Muhammed Bin Selman] gördüğümde, normalleşmeye devam etme isteği ve kararlılığından tekrar bahsetti" dedi.

Blinken'ın ifadesine göre, Bin Selman normalleşme için iki şeye ihtiyaç olduğunu belirtti ve "Bir, Gazze'de sükûnet; iki, bir Filistin devletine giden açık ve güvenilir bir yol olmalı" dedi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün