İran´da Mahsa Amini´nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından 2022 yılındaki hükümet karşıtı gösterilerden beri ilk kez sandık başına gidiyor.
Seçimde iki farklı meclis için oy kullanılacak. Bunlardan ilki parlamento diğeri de Uzmanlar Meclisi. Parlamento seçimleri dört yılda bir, Uzmanlar Meclisi seçimleri ise sekiz yılda bir yapılıyor.
Uzmanlar Meclisi, İran’ın ruhani liderini seçen, görevden alan ve denetleyen yapıya deniliyor.
İran Anayasa Koruma Konseyi, her meclis için aday olan kişileri onaylıyor. Bu konsey de İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından atanıyor.
Oylamayı dini bir görev olarak niteleyen Hamaney, "Mümkün olan en kısa sürede oy verin. Kötü niyetli kişilerin gözleri seçim sonuçlarında. Arkadaşlarınızı mutlu edin ve düşmanları hayal kırıklığına uğratın"dedi.
Ekonomik, siyasi ve sosyal sorunların yanı sıra insan hakları ihlalleri, idamlar ve yaptırımlar nedeniyle rejime yönelik hoşnutsuzluğun arttığı bir ortamda, seçimlere katılımın düşük olması öngörülüyor.
İranlı aktivistler ve muhalif gruplar oy kullanmayı boykot ederek X platformunda #VOTENoVote ve #electioncircus hastaglerini kullanıyor.
Hapisteki Nobel Barış Ödülü sahibi Kadın hakları savunucusu Nerges Muhammadi, seçimi "sahte" olarak nitelendirdi.
Muhammadi, "Seçimleri yaptırmak sadece siyasi bir zorunluluk değil, aynı zamanda ahlaki bir görevdir. Ben, İran'ın dört bir yanındaki bilgili insanlarla bilirlikte İran’ın gayri meşruluğunu ilan etmeye devam edeceğim’’ ifadelerini kullandı.