ABD´de TikTok yasağına yol açabilecek yasa tasarısı meclis tarafından oylanacak.
Kuzey Amerika Yahudi Federasyonlarının da desteklediği TikTok yasağına yol açabilecek yasa tasarısı mecliste oylanacak.
ABD'nin önde gelen Yahudi kuruluşlarından biri hızla ilerleyen ve kabul edildiği takdirde inanılmaz derecede yaygın olan video paylaşım uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yol açacak yasa tasarısına destek veriyor.
Tasarıyı destekleyen ve her iki partiden de liderlerin aralarında bulunduğu politikacıların TikTok eleştirilerinin merkezinde, uygulamanın Çin sahipli olması ve veri toplama yöntemlerine dayalı ulusal güvenlik endişeleri bulunuyor.
Washington'dan Cumhuriyetçi temsilci Cathy McMorris Rodgers geçen hafta konu hakkındaki açıklamasında, "[Bu tasarının] Ulusal güvenlik tehdidine özel olması ve [onu] hedef alması çok önemli. Bu [tasarı] içerikle ilgili değil. Bu, toplanan veriden dolayı oluşan tehdit ile ilgili," dedi.
Yüzlerce organize Yahudi toplumunu temsil eden Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları (JFNA), tasarıya verdiği desteğin TikTok platformundaki antisemitizmle ilgili endişelerden kaynaklandığını ifade etti. Yahudi Federasyonları ve İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) TikTok'u antisemitizmin ve İsrail karşıtlığı duygusunun körüklenmesine izin vermekle suçlamıştı.
Kuzey Amerika Yahudi Federasyonlarının meclise gönderdiği resmi mektupta, "Günümüzde Yahudi cemaatlerimiz için en önemli konu antisemitizmdeki korkunç yükseliştir. Toplumumuz sosyal medyanın antisemitizmi teşvik etme konusunda önemli bir itici güç olduğunu ve bu konuda en büyük suçlunun da TikTok olduğunu anlıyor" ifadeleri bulunuyordu.
JFNA'nın mektubunda aynı zamanda, sosyal medyadaki hükümet sansürüne ilişkin endişeyi yansıtarak, tasarının ABD Anayasası'nın Birinci maddesine ters düşmemesini sağlamak için dikkatle hazırlanmış olduğu belirtiliyor. Zira, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ifade özgürlüğünü öne sürerek tasarıya karşı çıkmakta.
Mektupta, "Tasarının yaratıcıları, bu soruna ifade özgürlüğü ve bireysel haklar ile düzenleyici eylemi uygun bir şekilde dengeleyecek bir yaklaşım geliştirmek için uzun bir süre boyunca çok sıkı çalıştılar" deniyor.
Tasarı yasalaşırsa, TikTok'un Çin merkezli ana şirketi ByteDance'in altı ay içerisinde uygulamadan çekilmesi gerekecek veya uygulama Amerikalı mobil cihazlara ve masaüstü bilgisayarlara bağlanma yasağıyla karşı karşıya kalacak.
Washington'da iki partinin fikir birliğine vardığı ender anlardan birinde geçen hafta Enerji ve Ticaret Komitesi vekilleri TikTok tasarısını Temsilciler Meclisinin tümüne sunma teklifini 50-0 kabul ettiler. Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçi çoğunluk liderleri tasarıyı destekleyerek önümüzdeki hafta bir oylama yapılması için süreci hızlandıracaklarına ve böylece değerlendirilmek üzere Senato’ya gönderileceğine söz verdiler. Başkan Joe Biden ise masasına geldiği takdirde tasarıyı imzalayacağını belirtti.
Buna rağmen, eski Başkan Donald Trump'ın geçtiğimiz perşembe uygulamaya destek çıkmasıyla TikTok tasarısındaki görünen oy birliği bir günden az sürdü. 2020'de başkanlığı sırasında TikTok'u yasaklamakla tehdit eden Trump, bu konudaki yaklaşımını TikTok'un rakibi olan Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta'ya yaptığı sözel saldırıyla açıkladı.
Trump ifadesinde Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg'i kastederek "TikTok'tan kurtulursanız, Facebook ve Zuckerschmuck işlerini iki katına çıkarırlar" dedi ve herhangi bir kanıt sunmadan ekledi: "Meta geçen seçimde hile yaptı. Onlar halkın gerçek düşmanları."