Önceki yazımda mevsim geçişiyle birlikte bedenimizin de değişen koşullara kendini adapte etmesine katkı sağlayacak günlük rutinlerden bahsetmiştim. Günlük rutinleri hayatımıza ufak ufak sokmaya başladıysak bu yazımda paylaştığım beslenme planı, öneriler ve tariflere hazırız demektir.
Düzenimizi değiştirmeden önce şu an bize iyi gelen besinleri, aktiviteleri gözlemlemekte fayda var. Bir şey yedikten sonra nasıl hissettiğinizi gözlemleyerek başlayın. Ağırlık çöktü mü? Şişkinlik var mı? Uyku bastırdı mı? Tok olmanıza rağmen hala canınız tatlı mı çekiyor? Antrenmandan sonra kendinizi daha yorgun ve uyuşuk mu hissediyorsunuz?
Eğer bu soruların bir ya da birden fazlasına cevabınız evet ise yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Gözlemleyin, fark edin ve değişimi başlatın.
Detoks, toksinlerin bedenimizden atılma işlemidir. Amacımızın aç kalmak, kilo vermek değil enerjimizi koruduğumuz bir beslenme düzeni oluşturarak sağlıklı beslenmek, hafiflemek olduğunu unutmayalım. Zaman zaman, sağlıklı beslenme ile temiz beslenmeyi karıştırabiliyoruz. Her temiz, organik gıda bedenimize iyi gelecek diye bir kural yok. Ayrıca, temiz ya da sağlıklı da olsa porsiyon kontrolüne özen göstermemiz gerekiyor.
Bedenin sesini dinlemek ve beden tipine göre beslenmek sindirim sistemimizi desteklemek için önemlidir. Beden tipimiz ne olursa olsun ilkbahar döneminin Kapha sezonu olduğunun bilinciyle hepimiz Kapha beslenme düzenine uygun tercihleri rutinimize ekleyebiliriz ve yine bedenimizin ihtiyacına göre şekillendirebiliriz.
Kapha Dosha’nın su ve toprak elementlerinden oluştuğunu, dolayısıyla nemli, serin ve ağır bir yapısı olduğunu biliyoruz. Peki, bedenimizdeki Kapha’yı nasıl dengeleyeceğiz?
5 DAKİKADA SABAH ENERJİ İÇECEĞİ ALTERNATİFLERİ
Yeşil Enerji
Malzemeler
Hepsini katı meyve sıkacağından geçirerek taze tüketin. Afiyet olsun!
Bahar Güneşi
Malzemeler
Hepsini katı meyve sıkacağından geçirerek taze tüketin. Afiyet olsun!
Jamu
Malzemeler
Zencefil ve zerdeçal kökünü soyduktan sonra 500 ml su ile kaynatın. Su kaynadıktan sonra demlemeye bırakın. Midenizde herhangi bir sorun yok ise zerdeçal ve zencefili katı meyve sıkacağından geçirin. Soğuduktan sonra tuz, bal ve limonu ekleyin. Afiyet olsun!
Rutininizden çıkarın ya da azaltmaya özen gösterin |
Rutininize ekleyin |
Kahve |
Ilık su yudumlamak |
Siyah çay |
Bitki çayları |
Tüm işlenmiş gıdalar, rafine şeker |
Az miktarda meyve (tercihen elma, armut) |
Beyaz un ve makarna |
Kinoa, yulaf, karabuğday, basmati pirinci |
Süt ürünleri |
Bitkisel bazlı süt ürünleri. Az miktarda keçi sütü ve peyniri |
Tavuk ve kırmızı et |
Balık, fasulye ve mercimek çeşitleri |
Mevsimi olmayan sebzeler |
Nisan ayı sebzeleri: Enginar, kuşkonmaz, bezelye, bakla, madımak otu, semizotu, taze sarımsak, havuç, şalgam, pancar, taze soğan, marul, dereotu, taze kekik, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere |
Akşamgiller (domates, biber, patlıcan) |
Karaciğer dostu enginar, havuç, kuşkonmaz ve pancar |
Beden toksinleri atarken yorgunluk hissi, modda değişiklikler, bastırılmış bazı duyguların açığa çıkması gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Arınmanın sadece bedende değil zihinde de gerçekleştiğinin bilinciyle paniğe kapılmadan şefkatle bedenin ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmeye özen gösterelim. Bu süreçte profesyonel destek almak, ayurvedik arınma gruplarının bir parçası olmak isterseniz her zaman benimle iletişime geçebilirsiniz.
Herhangi bir sağlık sorununuz var ise herhangi bir uygulama yapmadan önce lütfen doktorunuza danışın.