Son yıllarda sıkça uygulanmaya başlanan, en etkili kilo kaybı yöntemlerinden biri olan tüm mide ameliyatı, obezite kaynaklı birçok hastalığın iyileşmesine de yarar sağlar.
Tüp mide ameliyatı zayıflama tedavisinde en etkili ve kalıcı kilo kaybı sağlayan yöntemdir. Ayrıca bu ameliyat obeziteden kaynaklı gelişen hipertansiyon, uyku apnesi, şeker hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı, eklem ağrıları ve hiperlipidemi gibi durumların da iyileşmesine katkı sağlar.
Tüp mide ameliyatı laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılır. Hastanın karın ön duvarından açılan yaklaşık yarım – bir santimetrelik üç veya dört delik aracılığıyla midenin yüzde 80’lik kısmı alınır. Kalan yüzde 20’lik kısım bir tüpe benzediği için bu operasyona tüp mide ameliyatı adı verilmiştir.
Tüp mide ameliyatı sonrası mide hacmi büyük oranda küçülür. Ameliyatı olan hastaların yemek yeme isteği azalır ve açlık hissinde azalma olur. Bunun sonucu olarak hasta kilo vermeye başlar. Ameliyat olacak hastanın Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği vücut kitle indeksi (VKİ) kriterlerine uyması gerekir. Hesaplanan vücut kitle indeksi sonucu hasta; obez (30 - 35 arası), aşırı obez (35 - 40 arası) veya morbid obez (40’dan fazla) sınıflarından birinde ise obezite cerrahisi tedavilerinden faydalanabilir.
Ameliyat sonrası
Tüp mide ameliyatından sonra hasta, aynı gün yürümeye başlar.
Ameliyatın takip eden ilk 15 gün mutlaka sadece sıvı besinler tüketilmelidir. Özellikle bu süreçte mutlaka bir diyetisyenden destek alınması gerekmektedir. Ameliyattan takribi bir yıl sonra hastalar fazla kilolarının yaklaşık yüzde 60’ını kaybeder.
Ameliyat sonrası diyetisyenin tavsiyelerine uygun beslenme alışkanlıkları geliştiren ve düzenli egzersizler yapan hastalar, iki yıl içerisinde kilolarının yaklaşık yüzde 80’inden kurtulur.
*Genel Cerrahi Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi