ABD´de 60´ın üstünde Yahudi STK, antisemitizmle mücadele için birleşti

Çok geniş bir siyasi yelpazeden 60´tan fazla Yahudi örgütü yeni yasa tasarısını destekliyor. Söz konusu yasa hükümetin antisemitizmle mücadele etmesi için bir koordinatör atanmasını ön görüyor.

Dünya
29 Mayıs 2024 Çarşamba

Bu ortak destek Amerikan Yahudi politikasında uzun yıllardır görülmeyen bir dayanışmaya işaret ediyor.  Yasaya desteklerini açıklayan mektubun imzacıları arasında en soldaki ‘J Street’ Organizasyonundan sağdaki Zionist Organization of America’ya farklı gruplar bulunuyor.

İmzacılar arasında birbiri ile aynı ortamda bulunmaktan kaçınan ve birbirlerini antisemizmi kolaylaştırmakla suçlayan liderler bulunuyor. Bu liderler Amerika’daki Reconstructionist, Reform, Muhafazakâr, Modern Ortodoks ve Haredi gibi farklı dini görüşlerden geliyor.

Geçtiğimiz çarşamba günü Temsilciler Meclisi sözcüsü Mike Johnson’a gönderilen söz konusu mektupta bu ideolojik farklılıklar da dile getirilerek imzacıların ‘bu ülkede katlanarak artan antisemitizmden duydukları derin endişede birleştiklerini’ belirtiliyor.

Mektupta İftira ile Mücadele Birliği (ADL – Anti Defamation League) ve Amerikan Yahudi Komitesi’nden (AJC-American Jewish Committee) gelen istatistikler aktarılarak  7 Ekim’den beri antisemitizmdeki keskin artış ve Yahudilerin artan endişeleri belgeleniyor.

Yine mektupta “bildiğiniz gibi toplumumuz en az bir kuşaktır görülmeyen seviyede tarihi bir antisemitizm krizi ile karşı karşıyadır. Antisemitizmin bu yükselişi ülke çapındaki Yahudiler tarafından doğrudan hissedilmektedir” İfadeleri yer aldı.

Mektubun yazılmasına, Halkla İlişkiler Konseyi (Council for Public Affairs), ADL , Reform Hareketi Dini Eylem Merkezi (Reform Movement’s Religious Action Center), AJC ve Yahudi Kadınlar Ulusal Konseyi (National Council of Jewish Women) grupları öncü oldu. Bu denli geniş katılım George W Bush’un başkan olduğu dönemden beri görülmemişti. 

‘Antisemizm’e karşı koyma yasası’ adını taşıyan yasa Cumhuriyetçi Parti’den North Carolina temsilcisi Kathy Manning tarafından meclise önerildi ve ABD’deki her iki partiden destekçileri bulunuyor.

Tasarı geçerse Biden hükümetinin antisemitizm ile mücadelesini denetleyecek ve yönetecek bir koordinatör atanacak. Koordinatör kolluk kuvvetleri ve istihbarat servisleri tarafından kayda geçirilen, şiddet içeren antisemitik olaylarla ilgili yıllık değerlendirme raporları tutacak. 

Bu koordinatörlük hali hazırda ABD dışındaki antisemitizm içeren eylemleri takip eden Antisemitizm Elçisi Deborah Lipstadt’ın yaptığı işi yurtiçinde destekleyen bir pozisyon olacak.

Yasaya göre Eğitim Bakanlığına da kampüslerdeki antisemitizmi takip edecek bir görevli atanacak. Yasada ayrıca Holokost eğitimi, aşırı uç antisemitik şiddetin ve internette antisemitizmin yayılmasının yarattığı tehdidin anlaşılması, bir Amerikan Yahudi Mirası ayı ilan edilerek Yahudi kültürünün anlatılması ve kutlanması gibi maddeler de yer alıyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün