´´Netanyahu, ateşkes anlaşması konusunda arada kaldı´´

İsrail basını, Netanyahu´nun ABD Başkanı Biden´ın ateşkes önerisinin ana hatlarına olumlu baktığı ancak hükümette plana şiddetle karşı çıkan aşırı sağcılarla ateşkes isteyen merkez arasında sıkıştığını belirtti.

Dünya
3 Haziran 2024 Pazartesi

İsrailli KAN Kamu haber ajansı, söz konusu önerinin önce İsrailli sivillerin ve kadınların ardından askerlerin serbest bırakılmasını içerdiğini belirtti.

Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'e 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmişti. Biden, ilk aşamadaki 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmesini ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngörüyor.

Hamas, anlaşmaya olumlu tepki veren bir açıklama yayınlayarak, çatışmaların kalıcı olarak sona erdirilmesinden yana olduğunu belirtti.

Öte yandan ateşkes planı İsrail içinde büyük tartışmalara yol açıyor. Netanyahu'nun hükümetin çökmesini önlemek için ateşkese şiddetle karşı çıkan aşırı sağcılarla, planı destekleyen merkez arasında denge kurmaya çalıştığı belirtiliyor.

Hükümetin aşırı sağcı kanadından Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, "Teröristlerin zaferi olur" sözleriyle ateşkes planına şiddetle karşı çıkarak istifa tehdidinde bulundu. Netanyahu, bir yandan da rehine anlaşması için ısrar eden ordu tarafından baskı altında.

İsrail’de ayrıca cumartesi gecesi on binlerce kişi ateşkes talebiyle sokaklara dökülerek Netanyahu hükümetini protesto etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün