İtalyan Sinagogunda Şavuot Kutlaması

Tanrı´nın Sina Dağında toplanan İsrailoğullarına Tora´yı vermesini anan Şavuot Bayramı, İtalyan Sinagogunda kutlandı.

Elda SASUN Toplum
12 Haziran 2024 Çarşamba

9 Haziran Pazar sabahı yapılan kutlama da sırasıyla Hahambaşı Rav İsak Haleva, İtalyan Cemaat Başkanı Michael Horada, Hahambaşılık Sözcüsü Yusuf Altıntaş ve Hahambaşı vekili Rav Naftali Haleva birer konuşma yaptılar.

Günün önemini anlatan Horada’dan sonra söz alan Yusuf Altıntaş ‘İtalkim’ yani İtalyan Toplumunun ‘Bilge Haham’ı olarak anılmaya ziyadesiyle hak etmiş Haham Palaçi’ye ait bilgileri yahidlerle paylaştı: “İtalya ve ardından Osmanlı topraklarına gelen, toplumunda bilinen tanımıyla Mekubal olarak anılan Ribi Hayim Palaçi 1788 ile 1868 yıllarında İzmir’de yaşadı. Eserleri halen  belli başlı Yeşivalarda temel kitaplar arasında bulunmakta. Yaşamını yitirmesinin ardından bir buçuk asır geçmesine karşın, günümüzde bile her ölüm yıldönümünde dünyanın hemen her yöresinden insanlar gelip İzmir’deki mezarlığında özel dualarda bulunuyor” sözleriyle bu değerli hahamın bir kez daha anılmasına vesile oldu.

Naftali Haleva Tora bilgisinin ve eğitiminin kişideki etkisini ve onu adeta inşa ederek değişim yarattığını şu sözlerle anlattı: “Tora bize konuşur. İbranicede medaber ve çöl midbar köküyle bağlantısı olduğu için, aynı çöl gibi üzerinde yürüyen her kişiyi taşır ve iz bırakır. Tora dinler. Dua edince tanrı ile konuşuruz. Tora okuyunca ise Tanrı bizimle konuşur.”

Yahudi olmanın adeta bir mucize olduğunu anlatan Hahambaşı Rav Haleva ise “Tanrı her gün mucizeler yaratır. Tora’nın en temel direği ise on emirdir.”diye başladığı konuşmasına “Tanrı Mısır’dan  çıkışında her  şeyi gösterdi; itaati, tövbeyi. Kurallar koydu, emirler verdi. Bu şekilde de bizimle devamlı irtibatta kaldı. On Emir’in önemi büyüktür zira bunlar tanrısal emirlerdir. İçinde bulunan her emir neredeyse medeni tüm ülkelerin kurallarına uyar. Bu emirler Sina Dağında yapılan bir anlaşmadır ve bu emirlerle münakaşa etmek mümkün değildir. Güneşe, yıldızlara ve değişik tanrıları taparken, İsrail oğullarına verilen Tora’da bir tek harf bile değişemez. Zira bu kuralları veren נתן תורה :natan Tora ‘0’dur.

Maftirim Korosu‘nun  duygulandıran şarkıları yanı  sıra Moreno’nun gitarı ile çeşitli lisanlarda söylediği şarkılardan oluşan konseri de bu güne değişik bir neşe ve renk kattı.

Kutlamanın sonunda, katılanlara sütlaç, borekitas içeren paketler dağıtan İtalyan Sinagogu, gelenleri bu bayramda da en güzel şekilde ağırladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün