500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinden seçkiler - KETUBA

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
12 Haziran 2024 Çarşamba

Ketuba, evlilik sözleşmesidir. Geleneksel Yahudi evliliğinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir ve damadın gelinle ilgili haklarını ve sorumluluklarını ana hatlarıyla belirtir. Dini ilkelere ve kadının haklarını korumak hem de ölüm ve boşanma durumunda erkeğin karısına olan mali sorumluluklarını kayıt altına alır.

Tüm alanı doldurmak için stilize çiçeklerin ve çiçek desenlerinin kullanılması karakteristiktir. Görselde yer alan ketubanın Tekirdağ'a ait olduğu düşünülmekte. Damat Avram Amon, babası Yosef Avraam, gelinin adı Vida Sabatya babası ise Nisim’dir. Ketuba 3 sivan 5659 (1899) tarihli olup, yakın zamanda tadilat görmüştür.

En üst kısmı dekupaj tekniği ile şekillendirilmiştir. Üst göbek kısmı bitkisel desenler ve çiçekler ile bezenmiştir. Kenar kısımlarında iri yaprak şekilleri suluboya ile çizilmiş olup, altın rengi boyanın eskiden mevcut olduğu anlaşılmaktadır. En tepesinde padişah tuğra çizimi sulu boya ile yapılmıştır. El yapımı olan belge yıpranmış, sağ üst kısmı eksiktir.

Ketuba Rav Haleva tarafında müzeye teslim edilmiştir.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün