Pazar gecesi sona eren Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri birlik ülkelerinde sarsıntıya sebep oldu. Birçok ülkede aşırı sağın zafer elde ettiği seçimlerin ilk sonuçlarından biri Fransa´da erken seçim kararı oldu.
Sonuçlara göre merkez-sağdaki Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) en büyük grup olarak kalması, merkez-soldaki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı’nın (S&D) ikinciliği koruması bekleniyor. Ancak seçimlerde aşırı sağdaki iki grup olan Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) ile Kimlik ve Demokrasi’nin (ID) güç kazandığı görülüyor. Herhangi bir gruba dahil olmayan radikal sağ partilerin de parlamentoda temsilinin arttığı anlaşılıyor.
Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sonuçların "Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını" kabul etti ve 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.
Fransa’da aşırı sağdaki Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN), 2019’daki son seçimlere kıyasla 10 puan yükselişle yüzde 31,5 oy aldı. Macron’un liberal kanattaki partisi Rönesans ise yüzde 15’te kaldı. 2019 seçimlerinde de ilk iki sırayı bu partiler alsa da arada yüzde 1’den az fark vardı.
Belçika Başbakanı Alexander de Croo seçimin ilk sonuçlarının duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada "Bizim için özellikle zor bir akşamdı. Kaybettik. Yarından itibaren istifa eden bir Başbakan olacağım" dedi. İlk sonuçlara göre federal parlamentoda sağ eğilimli milliyetçi Flaman N-VA seçimi önde tamamladı.
Almanya’da da aşırı sağın yükselişi dikkat çekti. Muhafazakar CDU/CSU, 2019 seçimlerine yakın oy alarak yüzde 30 ile birinci parti olurken radikal sağdaki AfD oy oranını 5 yıl öncesine göre yüzde 5 civarı artırarak yüzde 16’ya yükseltti. Başbakan Olaf Scholz’un partisi SPD ise yüzde 14 oyla üçüncü parti oldu.
Almanya'da yaşayan Türklerin öncülüğünde kurulan Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA) adlı siyasi oluşum 148 bin 724, Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi (BIG) ise 31 bin 141 oy almasına rağmen parlamento için milletvekili çıkaramadı.
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği kurumları arasında üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen tek organ. AB üyesi ülkelerin vatandaşları, bu seçimlerde oy kullanarak parlamento üyelerini seçer. Seçimler beş yılda bir yapılır. AP’nin üyeleri, ‘milletvekili’ olarak adlandırılır.
Parlamento Genel Kurulu, Fransa’nın Strazburg kentinde toplanır. Parlamentonun siyasi grupları ve komiteleri Brüksel’de toplanır, sekretaryası ise Lüksemburg’da.