Gantz savaş kabinesinden istifa etti

İsrail´in savaş kabinesi bakanlarından Benny Gantz, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından kurulan olağanüstü hâl hükümetinden istifa etti.

Dünya
12 Haziran 2024 Çarşamba

7 Ekim saldırılarının ardından İsrail Başbakanı Netanyahu, Benny Gantz ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’tan oluşan bir savaş kabinesi kurulmuştu.

Yaptığı basın toplantısında bu kararı çok zor aldığını söyleyen Gantz, “Maalesef Netanyahu, gerçek bir zafer kazanmamızı engelliyor; şu anki krizin nedeni de bu” dedi. Sonbaharda erken seçim çağrısında bulunan Gantz, savaş kabinesinin diğer üyesi Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı da ‘doğru olanı yapmaya’ ve hükümetten istifa etmeye davet etti.

Gantz’ın istifası, Başbakan Netanyahu’nun politikalarını desteklemediğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Gantz, geçen ay 8 Haziran’ı Netanyahu’nun Gazze’deki Hamas yönetimine nasıl son vereceğine dair stratejik planını açıklaması için son tarih olarak açıklamıştı

11 Ekim 2023’te muhalefet partisi olarak meclise giren Ulusal Birlik Partisi’nin lideri Benny Gantz, 7 Ekim saldırılarının ardından Netanyahu ile bir olağanüstü hâl hükümeti kurmayı kabul etmişti. Netanyahu’nun rakiplerinden olan Gantz, lideri olduğu Ulusal Birlik Partisi’ndeki koltuğundan da ayrıldığını açıkladı. 120 koltuklu İsrail meclisinde Netanyahu’nın halen 64 koltukla çoğunluğu var.

İstifanın ardından savaş kabinesinden Gantz’tan boşalan koltuk Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e verildi.

Ben-Gvir, ABD Başkanı Joe Biden tarafından kamuoyuna tanıtılan ateşkes anlaşması kabul edilirse görevinden istifa etmeyi ve hükümetin dağılmasına yol açmayı düşündüğünü söylemişti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün