Coldplay'den Atina konserinde Türklere ve İsraillilere özel selam

Atina´da 8 Haziran´daki konser biletleri anında tükenen Coldplay, 9 Haziran´daki ek konserinde de Olimpiyat Stadyumunu hınca hınç doldurdu. İki günde Coldplay´in büyülediği toplam 130 bin hayranın azımsanmayacak bir kısmını komşu Türkiye´den ve İsrail´den gelenler oluşturdu.

Selin KANDİYOTİ Kültür
12 Haziran 2024 Çarşamba

Stadyum konserlerinde insanları toplu şekilde transa geçirme konusunda müzik dünyasında eşi benzeri görülmemiş Coldplay grubu, geçtiğimiz hafta sonu tarihinde ilk kez Yunanistan’daydı. Türkiye’den ve İsrail’den akın akın insan konseri izlemek için Atina’ya uçtu. Sokaklar, restoranlar ve oteller Türkçe ve İbranice konuşanlarla doluydu. Coldplay solisti Chris Martin’in ev sahibinin yanı sıra sadece Türklere ve İsraillere özel selam vermesi bu yoğunluğun konserde doruk noktasına çıktığının işaretiydi.

8 Haziran konserinde Chris Martin, stadyumdaki herkesten dünyadaki tüm insanlara sevgi ve barış için enerjilerini yollamalarını istedi. 65 bin kişi aynı anda ellerini havaya kaldırırken Chris Martin’in şu sözlerinden sonra geri sayımla hep bir ağızdan “Love / Sevgi” diye haykırıldı. “Buradaki insanlar bana tüm insanlık için umut veriyor. Birlikte yaşamanın mümkün olduğunu gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bu enerjiyi her yere yollayabilirsiniz. Londra, Tel Aviv, Ramallah, Kudüs ve dünyada çatışma olan 52 yere, dilerseniz anneannenize, sevgilinize, kardeşinize, dostunuza ya da dünyaya.”   

Coldplay’in, uzay temalarını merkeze koyan, son albümlerine adını veren ‘Music of The Spheres’ turnesi COVID’in bitişini müjdeleyen bir şekilde Mart 2022’de başladı. Kasım 2024’te son bulacak bu 177 konserlik dünya turunda 7,7 milyon bilet satıldı. Coldplay grubu, Music of The Spheres albümüyle gelmiş geçmiş tüm müzisyenler arasında ruhu en yukarı yükselten sıfatını hakkıyla kazanıyor. Albümde vurgulanmak istenen hümanizm mesajı, başka gezegenlerde yaşayan yerlilerin dünyaya asıl ‘uzaylı’ bizmişiz gibi bakması üzerinden veriliyor çünkü ancak o durumda tüm insanlık bir ve eşit olurdu. Sırf bu yüzden bir yıldız sistemi ve onun müziği yaratıldı ve hep birlikte tüm insanlık ‘alien-uzaylı’ oldu. Konser sırasında, iki şarkıda, grubun elemanları uzaylılara benzemek için özel kasklar taktı.

Dünyanın en çevreci konseri

‘Music of the Spheres’ konserlerini dünyadaki diğer tüm konserlerden farklı kılan tam iki yıl boyunca planlanarak çevre dostu hale getirilmesi ve eskiye göre karbon salınımını yüzde 50 azaltmasıydı. Hatta bu ayın başında MIT üniversitesi tarafından yayınlanan raporda, grubun bu hedefi yüzde 59 ile aştığı belirtildi.

Coldplay konserlerinin imzası olan milyonlarca seyirciye dağıtılan elektronik bilekliklerin, havai fişekler ve ışık şelaleleri gibi malzemelerin, defalarca patlatılan ve tüm stadyumu kaplayan konfetilerin yarattığı çevresel faktörler azımsanacak gibi değil. Grup yalnızca bunların zararını azaltacak tedbirler almakla kalmayıp ayrıca her satılan bilet için ağaç ekiyor. Örneğin İstanbul’dan Atina’ya uçmak zorunda kalan biri 113 kilogramlık karbon salınımına neden oldu. Bunu eşitlemek için Coldplay 0,45 ağaç dikti. Dört kişi taksi paylaşarak stadyuma giden Atinalı gençlerin her biri için ise karbon salınımları yaklaşık 1 kilogram olduğu için 0,01 ağaç dikiliyor.

Konserde bisiklet çeviren ya da dans edip zıplayan insanların yarattıkları kinetik enerjinin şovun bataryalarını doldurmak için kullanıldığı özel alanlar kuruldu. Stadyumdan içeri plastik şişe alınmazken sadece mataralara ve karton kutulara izin verildi. Seyircilere verilen ışıklı bileklikler bir sonraki konserde kullanılmak üzere DHL tarafından ‘bir hayrandan bir hayrana’ mottosu ile toplatıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün