102 yaşındaki Holokost kurtulanı, Vogue´a kapak oldu

Vogue Almanya son sayısında kapak yıldızı olarak, film galalarında kırmızı halıda boy gösteren bir ünlüyü seçti: Dünyanın önde gelen ve en yaşlı Holokost kurtulanı olan 102 yaşındaki Margot Friedländer.

Zafir REYTAN Dünya
26 Haziran 2024 Çarşamba

Vogue makalesi, Friedländer'in kusursuz kıyafeti ile yorulmak bilmez ruhunu belgelemenin yanı sıra, onun Almanya'daki siyasi aşırı sağın yükselişini kınayan düşüncelerini de içeriyor.

Friedländer, AfD olarak bilinen aşırı sağcı Almanya Alternatif Partisinin yükselişi ve İsrail-Hamas Savaşı sırasında Yahudi karşıtı olayların artmasıyla ilgili olarak dergiye "Dehşete düştüm" ifadesini kullandı.

Berlin'de doğup büyüyen Friedländer, Nazilerin iktidara gelip Yahudileri sınır dışı edip öldürmeye başladığında Berlin'deydi. Nisan 1944'te yakalandıktan sonra Terezin Toplama Kampına gönderildi. Kurtarılana kadar bir yıl orada kaldı. Friedländer'ın bütün ailesi ise kamplarda öldürüldü. 

Terezin’de tanıştığı kocası ile New York'a göç eden Friedländer, Queens'te mütevazı bir hayat yaşadılar. 1997 yılında kocasının ölümünün ardından, Holokost deneyimi hakkında yazmaya başladı. En sonunda kendisi hakkında bir belgesel çekmek üzere kendisini tekrar Almanya'ya gelmesine sebep olan bir film yapımcısının dikkatini çekti.

Friedländer'in bir zamanlar asla geri dönmemek üzere yemin ettiği bu seyahatle hayatı değişti. 2010 yılında 89 yaşındayken kalıcı olarak Berlin'e geri döndü ve kısa sürede yerel bir ünlü haline geldi. Yüzlerce defa hikayesini anlatmak için sahneye çıktı ve Holokost tarihinin peşini bırakmayan bu ülkede ilgi odağı haline geldi.

Geçen yıl Berlin'i ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısının eşi Doug Emhoff ile tanıştı. Ayrıca İsrail Başbakanı Golda Meir'in biyografik filmi ‘Golda’nın yönetmeni Guy Nattiv ile filmin yıldızı Helen Mirren'e de ödül takdim etti.  Vogue'un makalesine göre son olarak, Federal Meclis Partisi'nin bir üyesinin sabaha kadar süren Soho House'daki davetine katıldı.

Vogue muhabiri Miriam Amro, Friedländer ile birkaç ay içinde dört kere buluştu. Berlin Üniversitesinin Botanik Bahçesi'nde derginin fotoğrafçısı tarafından lüks kıyafetler içinde göz alıcı fotoğrafları çekildi. Amro, sohbetleri hakkında, "Margot Friedländer her seferinde daha enerjik görünüyordu. Sanki zihni tersine bir zaman hesaplaması yapıyormuş gibi. Söylediği her kelime pozitif güçle dolu. En kötüsünü yaşamış bir kadın, öfkelenmeden konuşur. Bu nasıl mümkün olabilir?" yorumunda bulundu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün