İsrail´in baş hahamları görevlerinden ayrıldı

Dünya
10 Temmuz 2024 Çarşamba

İsrail'in iki baş hahamı bu hafta görevlerinden istifa ederek, hükümetin haleflerinin seçimi için bir tarih belirlememesi nedeniyle, pozisyonları bir yüzyıldan fazla bir süreden beri ilk kez resmi olarak boş bıraktı.

Baş hahamlık görevlerini geçici olarak yerine getirmek için iki haham atandı, ancak bir sonraki Aşkenazi ve Sefarad baş hahamlarının kim olacağı ve ne zaman seçilecekleri belirsizliğini koruyor. Görevden ayrılan iki haham, Aşkenaz David Lau ve Sefarad Yitzhak Yosef, 2013 yılında yaklaşık 150 kişilik bir kurul tarafından on yıllık bir dönem için seçilmişti.

Baş hahamlar, İsrail'de evlilik, cenaze töreni ve din değiştirme de dahil olmak üzere dini yaşamın geniş alanlarını yöneten, Ortodoksların kontrolündeki İsrail Hahambaşılığı'nın bürokrasisinin tepesinde oturuyorlar. Hahambaşıların, bir konsey tarafından yönetilen Hahambaşılığın günlük operasyonları üzerinde tek başlarına çok az yetkileri vardır, ancak geleneksel olarak İsrail'in kamusal dini söyleminde önemli bir nüfuza sahiptirler. Baş hahamların, bir konsey tarafından yönetilen Hahambaşılığın günlük operasyonları üzerinde çok az yetkileri bulunuyor, ancak geleneksel olarak İsrail'in kamusal dini söyleminde önemli bir nüfuza sahipler.

Baş haham seçimleri, önce İsrail’deki yerel seçimlerle çakışması nedeniyle ertelendi. Sonrasında Yüksek Mahkeme, baş haham seçim sürecini kabul etmediği için ileri tarihe ötelendi.

İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün mayıs ayında yaptığı araştırmaya göre İsrailli Yahudilerin yalnızca yüzde 44'ü "İsrail Hahambaşılığını dini veya manevi bir otorite olarak kabul ettiğini" belirtiyor. Haredilerin yüzde 66’sı, laiklerin ise yüzde 17’si bu görüşü paylaşıyor. En yüksek oran ise yüzde 78 ile dindar Siyonistlerden geliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün