Netanyahu´ya destek düşüyor

Dünya
10 Temmuz 2024 Çarşamba

İsrail’de yapılan kamuoyu anketleri Başbakan Netanyahu’ya olan desteğin her geçen gün düştüğünü ortaya koyarken, cumartesi geceleri meydanları dolduran kalabalıklar da Başbakan’ın istifasını istiyor.

Önümüzdeki ilkbaharda erken seçim yapılması yönünde talepler dile getirilirken, muhalefette Benny Gantz’ın yanı sıra yeni ittifaklar da güç kazanıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, eski Başbakan Naftali Bennett’in yanı sıra Yamina (Sağa Doğru) Partisi’nden Ayelet Shaked, Mossad’ın eski şefi Yossi Cohen, Avigdor Lieberman'ın partisi Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) ve Gideon Sa’ar’ın partisi Tikva Hadaşa (Yeni Umut)’dan oluşan yeni bir sağ partinin mecliste çoğunluğu elde edebileceğini gösteriyor. Bir önceki hafta gerçekleşen ankete göre mecliste 27 sandalye alabilecek olan söz konusu ittifak, bu haftaki ankette 29 sandalye ile ilk parti olarak görünüyor. 32 sandalyeye sahip olan Likud ise, yeni anketlere göre, 19 sandalyeye kadar geriliyor.

Yaklaşık üç ay önce 40 vekil çıkarması beklenen Gantz’ın Ulusal Birlik Partisi’nin de 16 sandalyeye kadar gerilemesi bekleniyor. Tahminlere göre Yair Lapid'in liderliğindeki Yeş Atid Partisi de mevcut sandalyelerinin yarısını kaybederek 24 vekilden 12 vekile düşecek.

Araştırmalar Netanyahu'nun iktidar koalisyonunun sahip olduğu sandalye sayısının yaklaşık üçte birini kaybederek 64 sandalyeden 44 sandalyeye düşeceğini ve iktidarı kaybedeceğini öngörüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün