18 Temmuz Perşembe akşamı Anadolu Kulübü Konferans Salonunda, Moris Danon Büyükada Koleksiyonunun ve YKB tarafından basımı yapılmış olan kitabın tanıtımı, görseller ile düzenlenen bir konferansla adalılara sunuldu.
Sunu ve basımı yapılan ‘Büyükada’ kitabı aslında Moris Danon ve Büke Uras çalışmasının ürünü. Arşiv Büyükada’ya ait yıllar boyu büyük emeklerle dünyanın birçok ülkesinden toplanan belge, yazı, hatırat, efemera, fotoğraf, kartpostal, günlükler ve aile albümlerinden oluşan yaklaşık 100 yıllık ada hatıralarını kapsamakta.
Bütün bu belge ve görsel dokümanlar yıllar süren yoğun bir tarih ve belge tarama ve arşiv çalışmalarıyla Moris Danon ile Büke Uras ortak çalışmasıyla gün yüzüne çıkmış bulunmakta. Bu belgeler ve fotoğrafların arasından hiç bilinmeyen adaya ait toplumsal değişimler ile kültürel mirasın hikayeleri ile yakın çağın tanıklığı üzerine hazırlanmış çok kapsamlı ve referans kabul edilebilecek bir külliyat tanıtılmış oldu.
Öncelikle kitabın basılmasında ve Moris Danon Koleksiyonunun gün yüzüne çıkmasında Büke Uras’ın tarih araştırmaları ile genel koordinasyonda ve çevirilerde Melis Şeyhun’un emekleri sunu başlangıcında Melis Şeyhun moderatörlüğünde anlatıldı.
Sunu, kitaptan ve arşivden alınmış olan ekli görsellerle adeta adaya ait bir zaman yolculuğuna tanıklıktı. Moris Danon görseller, kartpostallar ve bu belgelerin edinimi sürecini anlatırken Büke Uras çok ayrıntılı tarihçeleri ile gerek insanları gerek kurumları, gerek yapısal ve kültürel değişimlerini ve ulaşım değişimlerini zaman dizgesi altında dile getirdi.
19. yüzyılda bir Rum köyü olan adanın yıllar süren göçler ve toplumsal politik ve sosyal hareketlerle nasıl profil değiştirdiği olumlu olumsuz yanlarıyla anlatıldı.
Sunu, soru yanıt, açıklamalar ve ayrıca dileyenlere Büyükada kitabının imzasıyla son buldu.