Mayıs ayında Rıfat Bali ile Zoom üzerinden gerçekleştirdiğim söyleşiyi YouTube'da paylaşmam üzerine birkaç arkadaşım, bu söyleşileri yeni konuklarla bir seri haline getirmemi önerdi. İkinci bölümde, İzmirlilerin yakından tanıdığı ve İzmir Yahudileri üzerine kapsamlı araştırmalar yapan Dr. Siren Bora’yı ağırladıktan sonra, bu söyleşilerin hem akademik çalışmalarım hem de geniş topluma yönelik faaliyetlerimiz için efektif ve masrafsız bir yöntem olacağına ikna oldum.
İlk yedi bölümde sırasıyla Rıfat Bali, Dr. Siren Bora, Dr. Merve Şule Çaycı, Rachel Amado Bortnick, Nisya İşman Allovi, Dr. Emre Kurt ve Defne Özözer'i ağırladık. Kişisel hedefim, önümüzdeki haftalarda söyleşilere devam ederek toplamda 20 Türkçe söyleşi yapmak ve ardından sonbahar itibariyle yine bu konularda çalışmalar yürüten yabancı araştırmacılarla İngilizce söyleşilere başlamak. İngilizce söyleşilerde de Türkçe altyazı seçeneği olacak.
Gerek Hrant Dink Vakfı Azınlık Hakları Akademisi kapsamında almakta olduğum eğitimler, gerek İsveç’te Paideia ekibinin yazılı ve sözlü sunumlarıma verdikleri geri bildirimler bu tür söyleşi serilerinin daha sonraki çalışmalarımız için de önemli bir altyapı oluşturacağını gösteriyor.
Söyleşilerin ana amacı, bu alanda çalışma yapan kişilerin birbirlerinin hikayelerini öğrenmelerini sağlamak. Aynı zamanda, Yahudiler üzerine akademik çalışma yapmayı düşünen veya belgesel, video, gezi rehberi gibi içerikler oluşturmaya çabalayanların da bu alana emek veren diğer kişileri dinleyebilmeleri, bu söyleşileri anlamlı bir arşive dönüştürüyor.
Aslında bu söyleşileri podcast yani ses kaydı formatında yapmayı düşündük. Bu sebeple söyleşilerde herhangi bir sunum veya ekran paylaşımı yapmamaya dikkat ediyoruz. İleride bu söyleşileri Spotify gibi platformlara yükleyebiliriz. Şimdilik YouTube platformunu önceliklendirip röportajları görüntülü kayıt olarak paylaşma sebebim ise, söyleşilerin bir başka hedef kitlesi olan İzmir Yahudi toplumu içerisinde WhatsApp veya Facebook gibi bir platformdan paylaşılan YouTube video bağlantısının izlenme ihtimalinin podcast’lere kıyasa daha yüksek olması.
Söyleşileri takip etmek için youtube.com/@despertaredu adresi üzerinden kanalımıza abone olabilir, her bir söyleşiyle ilgili detaylı bilgilere izmirjcc.org/soylesiler sayfasından ulaşabilirsiniz. Söyleşi serisiyle ilgili içerik, yöntem veya yeni konuk önerilerinizi bizlere sosyal medya hesaplarımızın yanı sıra [email protected] e-posta adresi üzerinden de iletebilirsiniz.