Husilerin Tel Aviv saldırısı ve yankıları

Elda SASUN Dünya
24 Temmuz 2024 Çarşamba

Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'deki ticari ve savaş gemilerine düzenli olarak füze, İHA ve diğer silahlarla saldıran, İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya, dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı. Husiler perşembe gece yarısı 03.30 sıralarında Tel Aviv'e bir insansız hava aracı saldırısı düzenledi. Tel Aviv’deki ABD Elçiliğine çok yakın bir sokaktaki bir binaya isabet etmeyi başaran saldırıda evinde uyuyan bir kişi hayatını kaybetti, sekiz kişi yaralandı.

Saldırıdan iki gün sonra, cumartesi öğleden sonra, İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları Husilerin ana tedarik boru hattı olan, Yemen'in batısındaki liman kenti Hudeyde'de, Husiler tarafından askeri bölge olarak kullanılan hedeflere saldırdı. Yemen'deki Husi isyancıları, saldırıda petrol tesisleri ve elektrik tesisatlarının hasar gördüğünü, çok sayıda kişinin öldüğünü, en az 80 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail siyasi güvenlik kabinesi üyeleri, Cumartesi (Şabat) çağrıldıkları olağanüstü toplantıda saldırıyı onayladı. İsrail saldırısı, Tel Aviv'de Yevgeni Parder'in Yemen'den fırlatılan patlayıcı bir drone tarafından öldürülmesi ve sekiz kişinin de yaralanmasının ardından geldi.

İsrail Silahlı Kuvvetleri sözcüsünden yapılan açıklamaya göre, Hudeyde Limanına yönelik saldırı "İsrail Devleti'ne son aylarda düzenlenen yüzlerce saldırıya yanıt olarak" gerçekleştirildi. Akşam saat 18.00 sıralarında hava kuvvetleri jetleri Hudeyde'ye hareket etti. Bu karşı tepkili saldırı  İsrail'e 1.800 kilometre uzaklıkta, gerçekleştirildiği mesafe açısından emsal teşkil eden bir saldırı oldu. Orduya göre, saldırıya uğrayan liman Husiler tarafından İran'dan silah almak için kullanılıyor ve altyapı tesislerine yapılacak saldırı onlar için ağır bir ekonomik kayıp olacak. Hudeyde'deki saldırının ardından IDF, Husilerin tepkisine hazırlandı, alarmı yükseltti ve radarların ve savunma sistemlerinin konuşlandırılmasını artırdı.

Husiler kim?

Eesmî adıyla Ensarullah, Yemen'de faaliyet gösteren bir grup. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi'den aldı. 2004 yılından beri İran tarafından malî ve askerî destek almakta. 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile parlamentoyu ele geçirdiler. Grubun sloganı "Allah Büyüktür, İsrail'e ölüm, Amerika'ya ölüm, Siyonizm'e Lanet, İslam'a Zafer" ve bu slogan Husi bayraklarında yer alır. Yemen'de, Şiiliğin Sünniliğe en yakın kolu sayılan ve bir zamanlar Yemen'i yöneten Zeydi mezhebine mensup kesim içinde şekillenmeye başlayan Husiler, siyasi bir hareket olarak 1992'de Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından kuruldu. Hüseyin el-Husi, ruhani önderliğini babası Bedreddin el-Husi’nin yaptığı Mümin Gençler Cemaati’ni Ensarullah Hareketi adıyla siyasi ve silahlı bir harekete dönüştürdüğü 2004 yılına kadar yönetti. Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si yapılıyor. Arap yarımadası ile Afrika’yı birbirinden ayıran Babülmendep Boğazı’nı, düzenledikleri füze saldırılarıyla uluslararası ticaret gemileri için korkulu rüyaya çeviren Husiler, İran desteği, Hamas ve Hizbullah ile Ortadoğu için kaygı uyandıran bir örgüt oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesine rağmen saldırmalara devam etmekte.

Kaynak: Haaretz Gazetesi, YNET haber sitesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün