Arjantin Başkanı Javier Milei, 1994´teki terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturmalarda onlarca yıldır devam eden eylemsizliği ve tutarsızlıkları düzeltme sözü verdi.
Arjantin Yahudi Cemaati perşembe günü, 85 kişinin ölümüne yol açan hedefli bombalamanın 30. yıldönümünü anarken, Başkan Javier Milei, saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmalarda onlarca yıldır süren eylemsizliği ve tutarsızlıkları düzeltme sözü verdi.
Patlayıcı yüklü bir minibüsün 1994 yılında, Buenos Aires'teki Arjantin İsrail Derneği'nin (AMIA) Yahudi Toplum Merkezine girerek infilak ettirilmesi ülke tarihinin en ölümcül saldırısına neden olmuştu.
Milei çarşamba akşamı yaptığı konuşmada, "Bugün sessiz kalmayı değil, konuşmayı seçtik. Kollarımızı kavuşturmak yerine sesimizi yükseltiyoruz. Hayatı seçiyoruz çünkü bunun dışındaki her şey ölümü oyun haline getirmektir" dedi.
Arjantin Yüksek Ceza Mahkemesi nisan ayında yaptığı açıklamada, saldırının İran'ın "siyasi ve stratejik planını" uygulayan Hizbullah militanları tarafından gerçekleştirildiğini söyleyerek saldırıdan İran'ı sorumlu tutmuştu.
Tahran olaya dahil olduğu iddasını ve şüphelileri teslim etmeyi reddetti. Daha önce yürütülen soruşturmalar ve Interpol'ün tutuklama emirleri de hiçbir sonuç vermedi.
Hem Yahudi cemaatinin hem de İsrail'in sadık bir savunucusu olan Milei, çarşamba günü yaptığı açıklamada, saldırıdaki şüphelilerin gıyaben yargılanmasına izin verecek bir yasa tasarısı önereceğini dile getirdi.
Ayrıca hükümetinin benzer saldırıların tekrar meydana gelmesini önlemek için ulusal istihbarat sistemini güçlendireceğini ve AMIA olayının soruşturulmasına daha fazla kaynak ayıracağını belirtti.
Arjantinli savcılar, üst düzey İranlı yetkilileri ile İran destekli Lübnan merkezli Hizbullah üyelerini bombalı saldırının yanı sıra 1992 yılında Arjantin'deki İsrail büyükelçiliğine düzenlenen ve 22 kişinin ölümüne yol açan saldırının emrini vermekle suçluyor.
Milei, "Hiçbir zaman bir mahkumiyet çekemeyecek olsalar da, mahkemenin tüm dünyanın önünde suçlarını kanıtlayan ebedi mahkumiyetinden kurtulamayacaklar" dedi.
Başkan, nisan ayında alınan kararın AMIA davasında adalet arayışında atılan "muazzam bir adım" olarak nitelendirdi ve "terörist İran devleti tarafından örtbas edilmesi" nedeniyle alınacak daha çok yol olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz hafta Milei, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırı nedeniyle İran destekli militan İslamcı grup Hamas'ı terör örgütü ilan etmişti.
Devlet Başkanı çarşamba günü yaptığı konuşmada, İsrail'e yapılan saldırıyı 1994'te Buenos Aires'teki bombalamayla karşılaştırdı ve Hamas'tan, aralarında sekiz Arjantinlinin de bulunduğu rehinelerin tamamını serbest bırakmasını talep etti.