ABD, Gazze´ye yardım geçişi için inşa ettiği yüzer iskeleyi kaldırıyor

Amerikan Ordusu Gazze Şeridine insani yardım geçişini kolaylaştırmak amacıyla başlattığı yüzer iskele görevini, teknik ve güvenlik gerekçeleriyle sonlandırdığını açıkladı.

Dünya
24 Temmuz 2024 Çarşamba

ABD’den yapılan açıklamaya göre iskele görevinin sona ermesiyle birlikte Kıbrıs'tan gelen sevkiyatlar İsrail'in Aşdod Limanına yönlendirilecek. Buradan da tırlarla İsrail'in kontrolünde Gazze'nin kuzeyine geçecek.

Koramiral Brad Cooper iskelenin yardım dağıtımını hızlandırdığını ve Gazze'ye buradan ulaşan yardımın iki ayı aşkın sürede 9 bin tonu geçtiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer yardım kuruluşları iskele üzerinden geçen yardımın Gazze'deki 2,2 milyon Filistinlinin ihtiyacının çok küçük bir bölümünü oluşturduğunu savunuyor.

İskele, mayıs ortasında faaliyete başladığında Amerikalı yetkililer ağustos ya da eylüle kadar göreve devam edeceklerini belirtmişti. Ancak mayıs sonunda fırtınalı hava nedeniyle göreve katılan dört çıkarma gemisi karaya vurdu. İskelenin bazı kısımlarının da onarım için Aşdod'a götürülmesi gerekti.

Elverişsiz hava koşulları nedeniyle iskelenin haziran ayında üç kez daha onarım için Aşdod'a götürülmesi gerekti.

ABD ayrıca, İsrail'in 8 Haziran'da Gazze'nin merkezindeki bir rehine kurtarma operasyonu için iskeleyi kullandığı yönündeki haberleri yalanladı.

Ancak bu haberin yarattığı güvenlik endişeleri, BM Dünya Gıda Programı'nın iskelenin yanındaki bekleme alanından yardım toplamayı durdurmasına yol açtı. Bu da binlerce palet malzemenin birikmesine yol açtı. Sonunda, yardımların bozulmasını önlemek amacıyla depolara taşınması için üçüncü taraflarla anlaşıldı.

ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta yaptığı açıklamada görevin başarısız olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.

Son yapılan değerlendirmeler Gazze'den 495 bin kişinin ‘felaket seviyede’ açlıkla yüzleştiğini ve kıtlığın savaş devam ettiği sürece ‘yüksek risk’ olarak kalmaya devam edeceğini buldu.

BM yetkilileri İsrail ordusunun sınırlamalarının, devam eden çatışmaların ve kaosun yardım geçişine izin vermediğini savunuyor. İsrail ise bu suçlamaları reddediyor ve BM'yi yardımları dağıtamamakla suçluyor. İsrail tarafından yardımları çalmakla suçlanan Hamas ise, bu iddialara karşı çıkıyor.

Kaynak: BBC

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün