Haniye´nin öldürülmesine tepkiler

İran´ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan´ın yemin töreni nedeniyle bulunduğu Tahran´daki konutunda öldürülen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye´nin ölümü ardından Hamas açıklamalarda bulundu.

Dünya
31 Temmuz 2024 Çarşamba

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni nedeniyle bulunduğu Tahran’daki konutunda öldürülen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin ölümü ardından Hamas açıklamalarda bulundu. Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, “İsrail işgalinin Kardeş Haniye'ye yönelik bu suikastı, Hamas'ın ve halkımızın iradesini kırmayı ve sahte hedeflere ulaşmayı amaçlayan ciddi bir eylemdir. Bu eylemin hedeflerine ulaşmada başarısız olacağını teyit ediyoruz. (…) Hamas bir kavram ve kurumdur, kişiler değil. Hamas, fedakarlıklara rağmen bu yolda devam edecek ve zaferden eminiz” dedi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas suikastı sert bir şekilde kınadı. Abbas, suikastı korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak nitelendirerek Filistinlileri birleşmeye ve İsrail işgali karşısında sabırlı ve kararlı olmaya çağırdı.

Saldırının gerçekleştiği İran’ın göreve yeni başlayan Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan da Haniye'nin öldürülmesi hakkında, “İran, işgalci teröristleri Haniye'yi öldürmek gibi korkakça bir eylem gerçekleştirdikleri için pişman edecek” açıklamasında bulundu. İran Devrim Muhafızları'nın eski komutanı Mohsen Rezaie, İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'yi öldürmesinin bedelini ‘ağır ödeyeceğini’ söyledi.

Katar, Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini kınadı. Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini şiddetle kınadığını belirtti.

Dışişleri: “Lanetliyoruz”

Dışişleri Bakanlığı da Haniye’nin öldürülmesi hakkında bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz.

Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz.

Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır.

Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da suikast sonucu öldürülmesi sonrası Filistin halkına başsağlığı diledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Haniye’nin öldürülmesi dolayısıyla baş sağlığı mesajı yayımladı. Kurtulmuş, “Gazze’nin şehitler kervanına bir büyük mücahit daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehit vermiş İsmail Haniye kardeşimiz, insanlık düşmanı, katliamcı Siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehit edildi” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Değerli Kardeşim İsmail Haniye’nin İran’da şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Yaşamını Filistin davasına, Filistin’e barış ve huzur gelmesine adamıştı. Ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidiyiz. Aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmedi.

İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.”

Rusya: Bölgede gerilimin yükselmesine neden olacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov tarafından yapılan açıklamada, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" ifadesine yer verildi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı'nın Ortadoğu ve Afrika Ülkelerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Hamas lideri İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını belirtti.

 

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün