Adalar Müzesi´nde 125 yıl önce, 125 yıl sonra

Mimar Rubi Asa´nın ´125 Yıl Önce, 125 Yıl Sonra´ başlıklı sergisi Adalar Kent Müzesinde açıldı. Asa, sergisinde Ada´nın 125 yıl öncesiyle bugününü yan yana getiriyor.

Silvyo OVADYA Toplum
31 Temmuz 2024 Çarşamba

Büyükada’da Yıldırımspor Tesislerini geçtikten sonra sol yanda Adalar Kent Müzesi’ni görebilirsiniz. 2010 yılında faaliyete geçen müzenin önceleri Kadıyoran’daki Taş Mektep binasında olması planlanmıştı. Ancak o günkü siyasi çatışma sonrasında Adalar Kent Müzesi’ne söz konusu bina Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilmemişti. Taş Mektep binası ne yazık ki on yılı aşkın süre hiçbir amaca hizmet etmedi. Ne restore edildi ne de herhangi bir amaç için kullanıldı. Adalar Kent Müzesi ise Aya Nikola mevkiinde bulunan alanda yarı prefabrik binalarda kuruldu. 14 yıl boyunca giderek kurumlaşan Kent Müzesi günümüzde adanın kültürel ihtiyaçlarına cevap veren ayrıca müze hüviyetini muhafaza eden bir kurum haline geldi. 

Bu yıl müzede iki önemli olay yaşandı. Birincisi Viktor Albukrek’in yıllarca biriktirdiği objelerden oluşan çok renkli sergisi; diğeri ise Mimar Rubi Asa’nın eski kartpostallardan esinlenerek çekmiş olduğu, “Yüz yirmi beş yıl önce, yüz yirmi beş yıl sonra” başlıklı, bir TV ekranı üzerinde dönen fotoğraflarından oluşan sergi.

Rubi Asa’yı canı gönülden tebrik etmek için mutlaka Aya Nikola’daki müzeyi gezmeniz gerekiyor. Rubi özellikle Büyükada ile ilgili 50’ye yakın eski kartpostalı aynı açıdan çekerek bir yüzyılın yüklediği yükü bu noktalara aktardı. Size bu fotoğrafları eskisiyle /yenisiyle aktarmak istiyorum. Rubi’yi takdir etmek ve müzeyi mutlaka gezmek de sizin isteğiniz. 

Arada Adalar Kent Müzesi’ne gelirseniz Viktor Albukrek’in sergisini gezmeden müzeden ayrılmayın…

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün