Rakel P. Meşulam´ın ilk kitabı: Şalom´un karikatürleri

Rakel Pinhas Meşulam´ın ´Humor on the Margins: Cartoons in the Turkish Jewish Newspaper Şalom (1947-2016)´ adlı kitabı yayınlandı.

Toplum
31 Temmuz 2024 Çarşamba

Meşulam’ın doktora tez konusu olarak ele aldığı araştırma, 1947'den beri yayınlanan en uzun süreli Türk-Yahudi gazetesi Şalom'un iletişim stratejilerini izlemekte, gazetenin ön sayfaları ve İzel Rozental'ın ‘Tünelin Ucu’ başlıklı editoryal karikatür köşesinin çok katmanlı bir analizi sunmakta. Seçilen ön sayfaların içerik ve tarihsel söylem analizi, Türk-Yahudi azınlığının tarihindeki dört önemli dönemde Şalom tarafından kullanılan çeşitli iletişim stratejilerini aydınlatıyor.

Yazara göre, ön sayfalardaki haberlerin içeriği ve tonu siyasi ve sosyal bağlam tarafından şekillendirilirken, Tünelin Ucu editoryal karikatürleri, ekonomi, politika, iklim krizi vb.  gündemi oluşturan konular dahil olmak üzere öncelikle yerel ve uluslararası siyaseti eleştirme yoluyla gereği görüldüğünde, muhalif bir duruş sergilemek için önemli bir alan oluşturuyor. Böylece editoryal karikatürler, azınlık medyasının ön sayfa haberleriyle diyalojik bir ilişki kurarak farklı kanallar ve özgün temsil politikaları yaratıyor. Editoryal karikatürler, azınlık gazetesini statükoyu sorgulayan ve eleştiriyi ileriye taşıyan aktif bir ajan haline getirme potansiyeline sahip. Rakel Pinhas Meşulam, bu bakış açısıyla Şalom’un eleştiri yapma becerisini öne çıkartarak, bu bağlamda İzel Rozental’in 1991 yılından bu yana aralıksız çizdiği editoryal karikatürlerin işlevini vurguladı. Eserin bu konuda literatüre kazandırılan ilk çalışma olması açısından önemi büyük.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün