İsrail Genelkurmay Başkanı: "İsrail hazırlığını ´bir üst seviyeye´ yükseltiyor"

İsrail Genelkurmay Başkanı İsrail´in Hizbullah´a karşı hazırlığını ´bir sonraki seviyeye´ yükselttiğini ve saldırmaya hazırlandığını belirtti. Genelkurmay Başkanı Halevi yerleşim alanına roket fırlatan herhangi bir grubun "çocukları öldürme" amacında olduğunu ifade ederek "cesur ortaklar" olarak adlandırdığı Dürzi toplumuna destek verdiğini ekledi.

Janet MİTRANİ Dünya
31 Temmuz 2024 Çarşamba

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi'nin cumartesi günkü Hizbullah saldırısından sonra Mecdel Şems’e düzenlediği ziyaretinin ardından IDF tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in kuzeydeki çatışma aşamasına hazırlığı 'bir üst seviyeye' yükseltiliyor. 

Halevi açıklamasında, "Aynı anda Gazze'de savaşırken kuzeydeki çatışmanın sonraki aşamasına yönelik hazırlığımızı önemli ölçüde artırıyoruz. İsrail Devletinden çok uzağa nasıl saldıracağımızı biliyoruz. Gerektiğinde güçlü bir şekilde hareket edeceğiz" dedi. 

Halevi, Hizbullah saldırısında 12 çocuğun öldüğü, birçok çocuğun da yaralandığı Dürzi köyündeki futbol sahasını ziyaret etti. Halevi, Dürzi Toplumu Başkanı Şeyh Muvaffak Tarif, Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Ori Gordin ve 210. Bölük Komutanı Tuğgeneral Yair Palai ile görüştü. 

Halevi, "Bugün roketin tam olarak nereden fırlatıldığını biliyoruz. Futbol sahasının duvarındaki roket kalıntılarını inceledik ve söyleyebiliriz ki, bu 53 kilo ağırlığında bir savaş başlığına sahip bir Falaq roketidir. 

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, pazar günü erken saatlerde roketin İran üretimi bir Falaq 1 roketi olduğunu belirtti. Halevi de "Bu bir Hizbullah roketi" diyerek teyit etti. 

Halevi yerleşim alanına roket fırlatan herhangi bir grubun "çocukları öldürme" amacında olduğunu ifade ederek "cesur ortaklar" ve "İsrail'in entegre vatandaşları" olarak adlandırdığı Dürzi toplumuna destek verdiğini ekledi. 

Halevi açıklamasında, " Mecdel Şems sakinlerini güçlü bir şekilde destekliyor, yaslı aileleri kucaklıyor ve tüm yaralılara tam ve acil şifalar diliyoruz" dedi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri ayrı bir açıklamada saldırıyı yöneten Hizbullah komutanının Ali Muhammed Yihye olduğunu teyit etti. 

Kuzey İsrail sakinleri 

Halevi ayrıca direkt olarak Kuzey İsrail sakinlerine hitap ederek, 7 Ekim'den beri birçoğunun evinden ayrılmak zorunda kaldığının farkında olduğunu söyledi ve İsrail Savunma Kuvvetlerinin hepsini güvenli bir şekilde evlerine döndürmeye kararlı olduğunu tekrarladı. 

İsrail'in kuzey bölgelerinde yaşayan ve evlerinden ayrılmak zorunda kalan kişi sayısı yaklaşık 80 bin. 

Halevi, "Görevimiz Kuzey İsrail sakinlerini güvenli bir şekilde kuzey bölgeleri, Galile ve Golan Tepelerindeki evlerine geri döndürmektir. Daha iyi günler için harekete geçeceğiz" açıklamalarında bulundu. 

Hayatını kaybedenler toprağa verildi

Hizbullah saldırısında hayatını kaybeden 12 Dürzi çocuk toprağa verildi. Cenaze töreni Golan Tepelerinde düzenlenirken Mecdel Şems ve çevresindeki Dürzi köyleri olan Buq'ata ve Masa'ada'daki sokak lambalarında siyah bayraklar dalgalandı ve tüm yerel işletmeler cenazeler için kapatıldı. Cenaze için gelen binlerce ziyaretçi kasaba merkezini doldurdu.

IDF, ölen 12 çocuğun 10-20 yaşlarında olduğunu açıkladı. Saldırı, 7 Ekim’den beri Hizbullah'ın İsrail'e yönelik en ölümcül saldırısı oldu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün