Uluslararası liderlerden Dürzi köyüne saldırıyı kınama

Birleşmiş Milletler Barış Elçisi, "Ortadoğu bir dönemeçte, ne dünya ne de bu bölge artık diğer bir çatışmayı kaldıracak durumda değil,” dedi.

Rakela PALOMBO Dünya
31 Temmuz 2024 Çarşamba

Cumartesi günü İsrail’in kuzeyindeki Golan Tepeleri çevresinde en büyük Dürzi köyü olan Mecdel Şems’e Hizbullah’ın düzenlediği roket saldırısında, uluslararası kamuoyunun tepkisi büyük oldu. Beyaz Saray saldırıyı ‘korkunç’ diye nitelendirerek kınadı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in, Lübnanlı Hizbullah dahil, İran destekli tüm terörist gruplara karışı güvenliğine olan desteğimiz güçlü ve değişmezdir,” dendi.

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, X sosyal medya platformunda bir mesaj yayınlayarak, “Mecdel Şems’te bulunan bir futbol sahasına yapılan ve çoğu çocuk pek çok yaralı ile on kişinin hayatlarını kaybetmeleriyle sonuçlanan roket saldırısı bizleri dehşete düşürmüştür. Saldırıyı tereddütsüz şekilde kınıyor ve kurbanların aileleri ile tüm Dürzi toplumuna baş sağlığı diliyoruz,” diye yazdı.

Kanada’nın İran ve yandaşlarının bölgede süregelen gergin ortamı daha da dengesizleştirecek hareketlerden kaçınmalarını istediği çağrısını yeniden hatırlatan bakan, saldırı sonucunda bölgede şiddetin daha da artacağına dair endişesini de dile getirdi.

ABD eski Başkanı Donald Trump da, Nashville’de katıldığı Bitcoin toplantısında saldırıdan bahsederek, “Az önce İsrail’in saldırıya uğradığını duyduk, görünen o ki saldıran Hizbullah. Bunu yapamazlar, yaptıkları korkunç. Hepimizi Tanrı korusun. Bunun devam etmesine izin veremeyiz ve onlara bolca şans diliyoruz. Bu korkunç bir şey,” dedi. Daha sonra Truth Social (Sosyal Gerçek) adlı hesabından yazılı bir açıklamada da bulunan Trump, “İsrail’e bugün yapılan saldırı unutulmamalıdır,” dedi. Ertesi gün Minnesota’da bir toplantıya katılan eski Başkan, “Kalplerimiz orada öldürülen çocukların aileleriyle beraber, hiç bir aile çocuklarını teröristlerin ellerinde kaybetmemeli,” diyerek konuyu tekrar gündeme getirdi.

BÖLGEDE GERİLİM ARTIYOR

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Elçisi Tor Wennesland, Dürzi köyü Mecdel Şems’e yapılan iğrenç saldırıyı kınayarak, bölgeyi bir veba gibi saran korkunç şiddetin bedelini yine, çoğu zaman olduğu gibi çocukların ödediklerini söyledi. Wennesland, Mavi Hat ötesine roket saldırılarının hemen durdurulması ve tüm tarafların en üst düzeyde kendilerine hakim olmaları çağrısında da bulunan elçi sözlerine, "Ortadoğu bir dönüm noktasında, ne bölge ne de dünya aynı noktada bir çatışmayı daha kaldıracak durumda değil,” diyerek son verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün