İsrail-Hizbullah hattı alevleniyor

Dünya
31 Temmuz 2024 Çarşamba

Lübnan’da yerleşik Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyindeki bir Dürzi köyünü hedef alan roket saldırısı, 12 çocuğun hayatını kaybetmesine neden oldu. İsrail’in Hizbullah’a karşılığı hızlı oldu. İsrail, Hizbullah lideri Nasrallah’ın sağ kolunu öldürdüğünü açıkladı.

Dürzi vatandaşlar hedef oldu

Golan Tepeleri'nde İsrail vatandaşı Dürzilerin yaşadığı köye yönelik saldırının ardından bölgede gerilim artıyor. İsrail'in Hizbullah'ı sorumlu tuttuğu olayda, futbol oynayan 12 çocuk ve genç hayatını kaybetti, yaklaşık 20 kişi de yaralandı.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Lübnan’dan atılan roketten yola çıkarak saldırının Hizbullah tarafından yapıldığı açıkladı.

İsrail Devlet Başkanı Herzog, “Hizbullah teröristleri, tek suçu futbol oynamak için dışarı çıkançocuklara vahşice bir saldırı düzenledi. Onlar evlerine dönemedi” dedi.

Netanyahu: “Cevapsız kalmayacak”

İsrail Başbakanı Netanyahu bu ölümcül saldırının cevapsız kalmayacağını, Hizbullah'ın daha önce olmadığı kadar yüksek bir bedel ödeyeceğini belirtildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi de ülkenin kuzeyindeki çatışma hazırlıklarını bir üst seviyeye çıkardıklarını açıkladı. 

Nasrallah’ın sağ kolu hedef oldu

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut’ta salı akşamı düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükrü’yü hedef aldı. İsrail, öldüğünü açıkladığı Şükrü'nün, Hizbullah'ın elindeki en gelişmiş silahlardan sorumlu olduğunu; bu silahlar arasında hassas güdümlü füzelerin, seyir füzelerinin ve uzun menzilli roketlerin de bulunduğunu belirtmişti.

Fuad Şükrü, ABD tarafından da arananlar listesindeydi.

Dünya kınadı

Beyaz Saray saldırıyı ‘korkunç’ diye nitelendirerek kınadı.

Kanada Dışişleri Bakanı, “Mecdel Şems’te bir futbol sahasına yapılan ve çoğu çocuk pek çok yaralı ile on kişinin hayatlarını kaybetmeleriyle sonuçlanan roket saldırısı bizleri dehşete düşürmüştür. Saldırıyı tereddütsüz kınıyor ve Dürzi toplumuna baş sağlığı diliyoruz,” dedi.

BM Ortadoğu Barış Elçisi Wennesland, saldırıyı kınayarak, bölgeyi bir veba gibi saran korkunç şiddetin bedelini yine, çoğu zaman olduğu gibi çocukların ödediğini söyledi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün