Komşunun çocuğu esprisini bilirsiniz. Siz teşekkür aldıysanız o takdir almıştır; siz takdir aldıysanız o sınıf birincisi olmuştur. Çocukken ailelerin çocuklarını kıyasladığı, her şeyi yapan ve yaptığı her şeyde de çok başarılı olan mitolojik bir varlıktır komşunun çocuğu. Eileen Gu da tam böyle bir sporcu. Amerikalı-Çinli sporcu, hem her branşta akıl almaz başarılara sahip hem de sadece 20 yaşında. Tabii ki yaşına ve başarılarına rağmen tartışma konusu olmaktan da kurtulamadı.
Eileen Feng Gu, 2003 yılında Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde dünyaya geldi. Etnik olarak yarı Amerikalı ve yarı Çinli olan Gu, aynı zamanda Çinli ismi Gu Ailing olarak da biliniyor. Gu’nun annesi Amerika’nın batısına Stanford Üniversitesinde Master eğitimi görmek için gelmiş ve sonra oraya yerleşmiş. Yıllarca finans sektöründe başarılara imza atmış; annesi bile ayrı bir yazıyı hak ediyor olabilir. Babasının kimliği ise hala belirsiz ve Gu babası hakkında gelen soruları ısrarla cevaplamıyor. Bilinen tek şey Gu’nun sadece annesi tarafından büyütüldüğü.
Daha üç yaşındayken Gu, annesinin yarı zamanlı bir eğitimci olarak çalıştığı kayak merkezinde kayak yapmaya başladı. Birçok profesyonel kayakçının aksine Gu, tüm boş zamanında kayak yapmıyordu. Onun yerine piyano dersleri alıyor, derslerine çalışıyor ve okulunun koşu takımında yer alıyordu. Küçükken profesyonel olarak kaymak yerine profesyonel bir koşucu olmak istediğini de birçok kere belirtmiş. Bu ilgisine rağmen Gu’nun kayakta sahip olduğu yetenek ve başarma arzusu onu serbest stil kayak yapmaya yönlendirdi. Serbest stil kayak yarışmalarında amaç akrobatik ve estetik hareketler yaparak puan toplamaktır.
İlk olimpiyat başarısı
Eileen Gu, çok hızlı bir şekilde kendini geliştiriyordu. 15 yaşındayken Koçu Dave Euler, Gu’yu anlatırken yeteneklerinin akranlarından az olmasına rağmen kendini geliştirme arzusu sayesinde başarılı olduğunun altını çizmiş. 2019 yılında ise Gu’nun antrenörlerinin projesi belliydi: 2020 Gençlik Olimpiyat Oyunlarında madalya ve 2022 Beijing Kış Olimpiyatlarında Amerika için altın madalyalar kazanması. Koçların isteklerinin aksine bu planda küçük bir aksaklık çıktı. Eileen Gu, Çin’i temsil etmeyi seçti. Planın geri kalanı ise tamamen istedikleri gibi gitti. Gu, 2020 Gençlik Olimpiyatlarında iki altın ve bir gümüş ile evine döndü. 2022 yılında ise temsil ettiği ülkesi Çin’de yine iki altın ve bir gümüş kazandı. Bu süreçte kazandığı ‘Big Air’ ve ‘Halfpipe’ kategorilerinde altın madalya kazanan en genç sporcu unvanını edindi.
Sosyal medya fenomeni
Gu’nun başarıları sadece kayaktan ibaret değil. Hem Çin’de hem de Amerika’da birçok markanın yüzü olan Gu, aynı zamanda Vogue gibi dergilerde modellik yapıyor. Bu da onu dolaylı yoldan bir sosyal medya fenomeni haline de getirdi. Tiktok ve Instagram’da toplam 8 milyondan fazla takipçiye sahip. Bütün markalar ve sosyal medya ilgisi sayesinde de Gu kendini Forbes’un 2023 yılının en çok para kazanan kadın atletleri listesinde ikinci sıraya çıkarttı. Gu dışında ilk 10’da bulunan bütün sporcuların tenisçi olduğu ve yapılan turnuvalar sayesinde o listede olduklarını hatırlatmak lazım. Gu, kendini neredeyse sadece spor dışı aktivitelerle listeye çıkarttı. Önümüzdeki yıllarda bu listenin birincisi olacağı kesin olmakla beraber çıtayı ne kadar yukarı çıkaracağını düşünmemek elde değil. Ayrıca bütün yazdıklarımın üstüne Gu, seneye aynı annesi gibi Stanford Üniversitesinde lisans eğitimine başlayacak.
Tabii ki Gu’nun başarılarından bahsederken iki çok önemli noktayı belirtmek lazım. Öncelikle birinci ve ikinci nesil göçmen olmakla ilgili sosyolojik zorlukları anlatıyor Gu’nun hikayesi. “Kendimi Amerika’da Amerikalı, Çin’de Çinli” hissediyorum diyen Gu, bu dertten muzdarip olan birçok göçmenin dertlerine sözcü oluyor aslında. Aşırı sağın birçok ülkede güç kazandığı bu dönemde göçmenler dillerden düşmeyen bir konu haline geldi. “Ya oralısın ya da buralı” veya “kendini oralı hissediyorsan oraya git” tarzı düşünceler de güç kazandı. Halbuki alt-üst kimlik meseleleri bu kadar basit değil ve olmayacak. Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Şampiyonası’nı kazanan İspanyol teknik adam de la Fuente’nin de kazanan oyuncularının etnik geçmişlerini öven benzer açıklamaları oldu. Son olarak da Gu’nun başarılarından bahsederken ailesinin mali durumunu unutmamak lazım. Günümüz medyasında Forbes listesinde olan gençleri veya farklı dallarda başarılı olan insanları konuşurken sıkça sahip oldukları imtiyazlardan bahsetmeyi unutuyoruz. Gu’nun okuduğu lisenin yıllık ücretinin yaklaşık 60 bin dolar olduğunu ve bu kadar rahat kayak yapabilmesinin sebebinin dağda ayrı kışlık bir evleri olduğunu unutmamak, bazı başarıların arkasında sıkı çalışmadan veya yetenekten daha fazlası olduğunun farkında olmak lazım.
Belki Gu’nun yazısını şu an yazmak belki de ona haksızlık etmektir. Daha 20 yaşında bu başarılara imza atmış ve hikayeler yaratmış bir sporcunun önümüzdeki 20 yıl içinde de neler başarabileceğini düşünmemek elde değil. Bu yazıyı normalde geçen ay yazacaktım araya başka bir konu girdi bu süreçte Gu geçen hafta Fransa’da Olimpiyat meşalesini taşıdı. Bu hızda giderse 20 seneye bir yazı bile değil kitap çıkarsa şaşırmayın yazacaktım; iki sene önce hakkında kitabı çıkmış bile.