Çanakkaleli Berta´nın Mutfağı kitabı satışa çıktı

Silvyo OVADYA Toplum
7 Ağustos 2024 Çarşamba

İki aydır, birçok Yahudi’nin uzun yıllar boyunca yaşadığı bir şehir olan Çanakkale üzerine Yahudi yemekleri hakkında bir kitap yayınlamak için çaba gösteriyoruz. Çanakkale doğumlu Berta Penso, bu şehirde doğup büyüdü. Berta, evlendikten sonra İstanbul’a taşındı. Eşi de Çanakkaleliydi.

Berta Penso, bir yıl boyunca çalışarak, listesindeki tüm yemekleri hazırladı, fotoğraf çekimine uygun hale getirdi.

Arkadaşlarımız Rubi Asa, Tania Sisa ve Alberto Modiano bu lezzetli yemekleri fotoğrafladı. İsak İzi Gormezano, Sevim ve Mois Kohen ile Livyo Zakuto’ya maddi desteklerinden dolayı, Gila Erbeş’e de emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İngilizce çeviriyi Vivian Kohen, İngilizce düzenlemeyi ise Karen Gerson Şarhon yaptı. Bella Parlakşimşek bu kitabın tasarımı için çalıştı.

Hafta sonu ilk kitapları almak için matbaaya gittim. Henüz hazır değillerdi. En az 25-30 dakika bekledim. Kitaplar olmadan adaya gidemeyeceğimi düşündüm. Kitaplar olmadan gitmem durumunda Berta’nın yaşayacağı hayal kırıklığını düşündüm ve bekledim. Şabat günü kitapları ona Kulüp’te verdim. Çok mutluydu. Kitaplar Kulübe geldiği gibi satıldı…

Kitabın orijinal adı: ‘Çanakkaleli Berta’nın Mutfağı - Berta’s Çanakkale Cuisine’. Kitabı çok beğendim ama kararı ben vermeyeceğim. Bu kitapları alacak olanlar karar verecek. Birkaç hafta içinde geri dönüşleri alacağız. Berta, 17 Kasım’da ‘Avrupa Yahudi Kültürü Günü’nü düzenlersek bir röportajda yer alacak. Bugün öncesinde, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde kitaplarını imzalayacağı bir gün düzenlemek istiyoruz.

Bu kitabı Müze’den, İstanbul Sefarad Merkezi'nin web sitesinden (www.istanbulsephardiccenter.com) ve Şalom gazetesinden satın alabilirsiniz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün