Hayalinizi yazın ve hayata geçmesine izin verin

“İnsan türünün hayal gücünü genişletmeye çalıştığımızı söylemekten hoşlanıyoruz. Amaç, yaratıcı makineler yapmak değil, insanları daha yaratıcı kılmaktır ki bunun önemli bir ayrım olduğunu düşünüyorum.” David Holz | Midjourney Kurucusu ve CEO´su

Neşe BİNARK Perspektif
7 Ağustos 2024 Çarşamba

Tasarımdaki zorluk; “İşleri zorlaştırmak kolay, basitleştirmek zordur”

Will Eisner Çizgi Roman Endüstrisi Ödülü adayı bir çizgi roman gazetecisi ve yazarı Rob Salkowitz’in Amerikan iş dünyası dergisi Forbes için David Holz ile yaptığı röportajla karşılaştığımda Midjourney ile tanıştım. 2021'de kurulan Midjourney'nin, kullanıcıların kısa metin istemleri aracılığıyla karakterler, resimler ve tasvirler gibi benzersiz sanat eserleri yaratmasına olanak tanıyan, üretken yapay zekâ (AI) destekli bir platform olduğunu öğrendim. Bu konuda araştırma yaptım, röportajlar okudum, oluşturulan görselleri inceledim ve Midjourney'e üye oldum. Yapay zekanın nasıl kullanıldığını deneyimledim ve bu yazıyı yazarak paylaşıyorum.

Midjourney V6 ile yapılmış hepsi geleneksel savaş kıyafeti içinde ve her birisi direkt kameraya gülümseyen bir grup Yahudi adamın tarihi özçekimi

Midjourney’nin ortaya çıkışı

Midjourney'in kurucusu David Holz, lise yıllarında tasarım yapmaya başladı. Kuzey Carolina Üniversitesi'nde uygulamalı matematik ve fizik okudu. NASA'nın Langley Araştırma Merkezi ile sözleşme imzaladı ve Max Planck Enstitüsü'nde sinirbilim araştırmaları yürüttü. NASA ve Max Planck'ta çalışırken akışkanlar mekaniği alanında doktora yaptı. Aniden depresyona girdi ve doktorasını bırakıp San Francisco'ya taşındı. 2011 yılında Leap Motion adında bir teknoloji şirketi kurdu. Dünyanın en gelişmiş el takip teknolojisi olan Leap Motion'ın CTO Baş Teknoloji Sorumlusu ve Kurucu Ortağı David Holz, kendisini seri girişimci olarak tanımlıyor. Leap Motion, fareye benzer şekilde el ve parmak hareketlerini destekleyen ancak elle temas veya dokunma gerektirmeyen bir bilgisayar donanımı sensör cihazı üretiyor ve pazarlıyor. On iki yıl boyunca bu şirketi yöneten Holz büyük bir girişim destekli şirket yerine farklı bir ortam arayışına giriyor. Midjourney'e başlamak için Leap Motion’dan ayrılıyor. David Holz, on çalışanı olan çok küçük bir şirket olan Midjourney'in hiçbir yatırımcısı olmadığını, mali açıdan motive olmadığını ve herhangi bir şey satma ya da halka açık bir şirket haline gelme baskısından uzak olduğunu ve ‘önemli konularda çalışılacak bir eve sahip olma’ hedefiyle hareket ettiğini söylüyor, “projeler yapın ve eğlenin” diye belirtiyor. Midjourney görüntü oluşturma platformu ilk olarak 12 Temmuz 2022’de açık betaya girdi. 14 Mart 2022’de discord sunucusu, sistemin eğitimi için yüksek kaliteli fotoğrafların Twitch /Reddit'te yayınlanması talebiyle açıldı. Şirket, birkaç ayda bir yeni model versiyonları yayınlayarak algoritmalarını geliştirmeye çalıştı. 21 Aralık 2023'te Midjourney V6'nın alfa yinelemesi yayınlandı. Model dokuz aylık bir süre boyunca sıfırdan eğitildi. Daha iyi metin sunumu ve istemlerin daha gerçekçi yorumlanması için destek eklendi. Holz'un ekip üyelerinden biri modelin bir robot sembolüyle markalanmasını önerdi. Holz bunun yerine basit bir tekne tasarımıyla yola çıktı. Tekne logosu bir yolculuğun ortasında olduklarını ifade ediyor. Bot, kullanıcılar ile görmek istedikleri dünya arasında bir araç vazifesi görüyor. Holz istemlerin /imagine yazarak başlayacağına karar verdi. Midjourney'in başarısı büyük ölçüde Holz'un farklı düşünme temelli kişisel felsefesine dayanıyor. Midjourney'in Kurucusu ve CEO'su David Holz, bu metinden görüntüye teknolojisinin iş dünyası ve toplum için faydalarını şöyle yorumluyor: “Kesinlikle işten çok toplumla ilgileniyorum. Biz bir tüketici ürünüyüz, ancak şu anda kullanıcılarımızın belki yüzde 30 ila yüzde 50'si profesyonellerden oluşuyor. Çoğunluk değil. Platformdaki sanatçılar bize bunun başlangıçta daha yaratıcı ve araştırmacı olmalarına olanak sağladığını, kısa sürede çok sayıda fikir ortaya çıkardıklarını söylüyorlar” (Forbes).

Ortodoks bir Yahudi kadın dua ederken

“Dünyanın daha yaratıcı olmasını istiyoruz, çirkin şeyler yapmaktansa güzel şeyler yapmayı tercih ediyoruz”

“Kişisel olarak dünyanın daha fazla deepfake'e ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum ama daha güzel şeylere ihtiyacı var, bu yüzden her şeyi güzel ve sanatsal görünümlü hale getirmeye odaklandık.” David Holz

Görsel içerik üreten yapay zeka programı ‘Midjourney V6’, yakın gelecekte yaratıcılıklarını yazarak ifade edebilen sanatçılara ayda binlerce hatta yüzbinlerce dolar kazandırmayı vaat ediyor. Metinsel açıklamalardan görüntüler oluşturan bu yapay zekâ programı İngiliz dergisi The Economist tarafından Haziran 2022'deki bir sayının ön kapağını oluşturmak için kullanıldı. İtalya'nın önde gelen gazetesi Corriere della Sera, Ağustos 2022'de yazar Vanni Santoni'nin Midjourney ile yarattığı bir çizgi romanı yayınladı. Charlie Warzel, The Atlantic'teki haber bülteni için Alex Jones'un iki resmini oluşturmak üzere Midjourney'i kullandı. John Oliver ile Geçen Hafta Bu Gece programı, Ağustos 2022'de yayınlanan bir bölümüne Midjourney'den 10 dakikalık bir bölüm dahil etti. Théâtre D'opéra Spatial adlı bir Yolculuk Ortası görüntüsü, 2022 Colorado Eyalet Fuarı'ndaki dijital sanat yarışmasında birincilik kazandı. Midjourney'in görüntüyü üretmesine yol açan istemi yazan Jason Allen, görüntüyü bir tuval üzerine bastırdı ve Midjourney aracılığıyla Jason M. Allen adını kullanarak yarışmaya katıldı. Aralık 2022'de Midjourney, yapay zekâ tarafından oluşturulan bir çocuk kitabındaki görselleri bir hafta sonu boyunca oluşturmak için kullanıldı. Alice ve Sparkle başlıklı kitapta, kendinin farkına varan bir robot yapan genç bir kız anlatılıyor. 2023 yılında Midjourney, DALL-E veya Stable Diffusion gibi yapay zeka tabanlı metinden görüntüye oluşturucuların gerçekçiliği o kadar yüksek bir seviyeye ulaştı ki, önemli bir viral yapay zeka dalgasına yol açtı.

Yaşlı bir Yahudi adam pizza yerken oldukça mutlu

Midjourney V6 nasıl kullanılıyor?

Midjourney V6’ya yalnız resmi discord'larındaki bir ‘discord botu’ aracılığıyla, botla doğrudan mesajlaşarak veya botu üçüncü taraf bir sunucuya davet ederek erişilebiliyor. Kullanıcılar discord bot komutlarını kullanarak Midjourney V6 ile görseller yaratıyor. Görüntü oluşturmak için kullanıcılar /imagine komutunu veriyorlar ve görsele çevirmek istedikleri kısa hikâyeyi İngilizce olarak yazıyorlar. Bot dört görüntüden oluşan bir set oluşturarak kullanıcıya döndürüyor. Kullanıcılar hangi görüntüleri yükseltmek istediklerini seçebiliyorlar ya da yeni bir komut vererek yeni görsel üretilmesini istiyorlar. Kullanıcının iki görüntüyü karıştırmasına olanak tanıyan /blend komutu, kullanıcının uzun bir istemi nasıl kısaltacağı konusunda öneriler almasına olanak tanıyan /shorten komutu ve Midjourney deneyimini geliştiren diğer komutları bir defada cümleleri kullanarak ayrıntılarıyla tanımlayabilmek çok önemli. Bu yapay zekâ üyelik sistemi ile çalışıyor. Oluşturulan her görsel aylık üretme hakkınız olan görsel sayısından düşürülüyor. Yapabileceklerinizin sınırını sizin hayal gücünüz belirliyor. Hayal gücünüzü yapay zekanın anlayacağı dile çevirebilmek için dile hâkim olmanız ve etkili cümle kurabilmeniz gerekiyor.

 Ortodoks bir Yahudi dua okurken

Midjourney’in kullanma alanları

Midjourney V6 görsel içerik üretimiyle ilgilenen herkese uygun yaratıcı bir kaynak oluşturuyor. Sanatçılar ve tasarımcılar Midjourney V6’yı görsel eserler oluşturmak, özgün tasarımlar yapmak veya sanatsal projelerde ilham almak için kullanılabiliyor. Pazarlamacılar ve reklamcılar ürün görselleri, reklam kampanyaları için kullanabiliyor, grafikler veya sosyal medya kampanyalarında görsel içerik oluşturabiliyorlar. Hikâye anlatıcıları ve yaratıcı yazarlar, romanlar, öyküler ve oyunlar için kelimelerle resim çizmek amacıyla bu aracı kullanabiliyorlar. Midjourney hikâye veya senaryo anlatımında görsel imgelemlerin kullanımını destekliyor. E-ticaret platformlarında satılmak üzere e-ticaretçiler Print-on- demand ürünleri, t-shirtler, posterler, telefon kılıfları gibi ürünlerin tasarımında görsel oluşturulabiliyorlar. Midjourney, görsel içerikle oluşturulmuş öğrenme materyalleri hazırlamak veya sunumları desteklemek için öğretmenler ve öğrenciler tarafından kullanılabiliyor. Midjourney herkesin yaratıcılığını ortaya çıkarabileceği bir araç sunuyor.

Musa peygamber Kızıldeniz’i ikiye ayırırken tarihi özçekim yapıyor

Adım adım Midjourney kullanma

Google arama motoruna Midjourney yazın. midjourney.com’a tıklayın. Sign in butonu ile kayıt olun. Midjourney’i kullanabilmeniz için öncelikle discorda kayıt olmanız gerekiyor. Tüm işlemler bu discord üzerinden yapılıyor. Başlangıç için 25-30 ücretsiz fotoğraf hakkı sunuyor. Ücretli üye olmanız gerekiyor.  /imagine komutu ile hayalinizdeki görselleri yaratmaya başlayın. Midjourney, sanatçılardan tasarımcılara, meraklılardan yaratıcı bireylere kadar geniş bir kullanıcı yelpazesi için çok uygun görünüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün