Eski NBA yıldızı Curry bebek rehine Bibas´ı ´evlat edindi´

Eski NBA yıldızı Eddy Curry, İsrailli rehinelerle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla bebek rehine Kfir Bibas´ı ´evlat edindi´. Kfir´in ağabeyi Ariel Bibas pazartesi günü Hamas tutsaklığında 5. yaşına girdi.

Janet MİTRANİ Dünya
7 Ağustos 2024 Çarşamba

Eski NFL, NBA ve MBL yıldızları İsrailli rehineleri 'evlat edinerek' sosyal medyada durumlarına dikkat çekmek ve serbest bırakılmaları için seslerini duyurmak amacını taşıyan #SportsSpeaksUp kampanyasına katıldı. Spor yoluyla ırkçılık, antisemitizm ve hoşgörüsüzlükle mücadele etmeyi amaçlayan Project Max hareketi, Maccabi Dünya Birliği (Maccabi World Union) ile birlikte bu kampanyaya öncülük ediyor. 

Maccabi Dünya Birliği'nin İsrail merkezli Küresel Elçisi ve Project Max hareketinin yönetici müdürü Eric Rubin, İsrail'in The Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada kampanyaya katılmasını rica ettikleri tüm sporcuların içtenlikle katılmaya gönüllü olduklarını belirtti. Açıklamasında, "Bu, onlara göre, bana göre ve bence çoğu kişiye göre, İsrail ve Hamas veya İsrail ve Filistinliler konusu değil. Bu insanlıkla ilgili" dedi. 

Rubin kişisel geçmişlerine ve aile durumlarına bakarak sporcularla özdeşleşebileceklerini hissettiği rehineleri eşleştiriyor. Chicago Bulls ve New York Knicks takımlarında oynamış ve Miami Heat'e 2012'de şampiyonluğu kazandırmış olan eski NBA yıldızı Eddy Curry, 2009 yılında silahlı bir saldırı yüzünden on aylık kızı Ava'yı trajik bir şekilde kaybetmişti. 

Rubin de Curry'yi dokuz aylıkken 7 Ekim 2023'te Kibbutz Nir Oz'daki evinden kaçırılan Kfir Bibas ile eşleştirmeye karar verdi. 

Hamas video görüntülerinde Kfir'in 32 yaşındaki annesi Shiri, etrafı teröristlerle sarılmış bir halde, dehşet içinde Kfir'i ve 4 yaşındaki ağabeyi Ariel'i tutarken görülüyordu. Shiri'nin eşi Yarden de rehin alınmıştı. 

Curry, Jerusalem Post’a yaptığı açıklamada, "Eğer bu hikaye hangi tarafı temsil ederseniz edin, onu bir kenara bırakıp 'doğru olan bu, asıl önemli olan bu' dedirtip bir şeyler hissetmenizi sağlamıyorsa, siz canavarsınız demektir. Ben çocuğumu kurtaramadım ve sadece bu çocukları kurtarmaya yardımcı olacak küçük seslerden birisi olabilmek için dua ediyorum" dedi. 

Curry 16 Temmuz'da başlayan bir haftalık İsrail gezisi sırasında her yaştan 60 çocukla basket oynadı ve dini mekanlar da dahil birçok yeri ziyaret etti.  

Ziyaretleri sırasında Curry dünya çapında çocuklara kalp bakımı sağlayan 'Bir Çocuğun Kalbini Kurtar (SACH)' insani yardım kuruluşunda tıbbi tedavi gören Zambiyalı çocukların annelerini gördüğünü ve İsrailli cerrahların farklı ülkelerden gelen doktorlara kalp ameliyatı yapmayı öğrettiklerini anlattı. Curry ifadesinde, "İnsanlar bunu veya şunu söylüyorlar, fakat bu açık kalp ameliyatı tekniğini öğrettikleri birkaç Filistinli vardı" dedi. 

Curry açıklamasında 7 Ekim'de 364 kişinin öldürüldüğü Nova Müzik Festivali alanını ziyareti hakkında, "Orada olmanın neler hissettirdiğini anlatamam bile... görmek ve tam orada o kadar hayatın kaybolduğunu bilmek inanılmazdı," ifadelerini kullandı. 

Curry ziyareti sırasında eşiyle Bibas ailesinin kaçırıldığı Kibbutz Nir Oz'a yakın bir kasaba olan Sderot'ta öğlen yemeği yedi. Kibbutz Nir Oz, Hamas'ın ilk saldırdığı ve polis istasyonunu yok ederek yaklaşık 30 sivili ve orada görev yapan polisleri öldürdüğü ilk bölgeydi. 

Curry ifadesinde, "Belki 10 dakika boyunca oradaydık. Eşim ve ben sadece orada oturup sakin kalmaya çalışıyorduk. Eşim farklı bir şeyler hissettiğimin farkındaydı çünkü sürekli elimi tutuyordu. Birden füzelerin geldiğini gösteren sirenler çalmaya başladı. Eşim ve ben bir sığınağa koştuk ve orada hüngür hüngür ağladık" dedi. Curry, güney Şikago'da şiddet ve ölümle karşılaşarak büyümüş olmasına rağmen çok korktuğunu söyledi ve ekledi "Tek düşündüğüm, bu silahlı birisi değil. Bu bir çete üyesi değil, bu arabadan ateş eden birisi değil, bu bir füze. Karımı bir füzeye karşı korumak için ne yapabilirim?" 

Curry olayın sonrasında kendisi sarsılmış bir haldeyken bu kaosa alışmış İsraillilerin normal sohbetlerine devam ettiklerini ve yemeklerini bitirmek için restorana geri döndüklerini gözlemledi. 

Curry ayrıca Tel Aviv'deki Rehineler Meydanı'nda Shiri Bibas'ın kuzenleri Yosi Shnaider ve Jimmy Miller ile tanıştı. Curry meydandaki atmosferi üzücü ama umutlu olarak tanımlarken rehine yakınlarından birisinin kendisine Rehineler Meydanı'nın kasvetli bir yer değil "ailelerimizin dönüşünü önceden kutladığımız bir yer" olarak düşünülmesi gerektiğini söylediğini aktarıyor. 

Shnaider ve Miller Shiri ile İsrail'de büyümüşlerdi ve ikisi de Shiri ile çok yakındı. Shnaider, yaptığı açıklamada Curry'nin kendisini görmeye gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Curry'yi "kocaman kalbi olan büyük bir insan" olarak tanımladı ve "Şu anda bizi savunmak hiç popüler değil... Çok cesaret istiyor... Minnettarız" ifadelerini kullandı. 

Curry Shiri'nin kuzenlerinin yaşadıklarının boyutunu hayal bile edemediğini söyleyerek onları "daha önce tanıştığım insanların hepsinden daha güçlü" olarak tanımladı ve ekledi, "Silah vahşeti nedeniyle bir çocuğumu kaybettim, bu yüzden bunun nasıl bir şey olduğunu biliyorum. Fakat yas mı tutmalılar yoksa savaşmalılar mı, bilmiyorlar... Neler olduğunu bilmeden iyileşmeye başlayamazsın." 

Açıklamasında Curry, kuzenlerin Kfir ile Ariel'in yeterli beslenip beslenemedikleri ve Kfir'in esir tutulduğu yerde yürümeyi öğrenip öğrenmediği konularındaki endişelerini kendisine ilettiklerini de ifade etti. 

Özgür bir bebek olarak geçirdiği zamandan daha uzun bir süredir esaret altında... 

Shnaider açıklamasında Kfir'in hayatının dünyayı henüz keşfeden özgür bir bebek olarak geçirdiği günlerden daha fazlasını esaret altında geçirdiğini belirtirken Kfir'in 4 yaşındaki ağabeyi Ariel'i "Enerji dolu kızıl saçlı bir çocuk; kibutzda koşuşturur, oynar ve hayattan zevk alırdı... Süper kahramanları çok sever," diyerek anlattı. 

Shnaider, 250 gün önce serbest bırakılan rehinelerden Kfir ve Ariel'in babası Yarden'in hareket edecek yeri olmayan, sadece yatağı için bir yer olan çok karanlık bir yerde, diğer rehinelerden ayrı, bir zindanda tek başına kilitli tutulduğunu ve diğer rehinelerle konuşmasına izin verilmediğini öğrendiğini açıkladı. Ayrıca Yarden'in çok korktuğunu ve çok kilo verdiğini duyduklarını ekledi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün